Stuur en besturingselement e-bike

Wat kost een elektrische fiets?

Fietsen is populair! Zeker de elektrische fiets, beter bekend als de e-bike, is in de afgelopen jaren in populariteit gestegen. Meer dan de helft van de fietsen die in 2022 nieuw verkocht zijn, waren e-bikes. Op de e-bike naar je werk en fietsen in je vrije tijd heeft dan ook veel voordelen. Denk je na over de aanschaf van een e-bike en wil je wel eens weten met welke kosten je dan rekening moet houden? We zetten het voor je op een rijtje.

De voordelen van een e-bike

Steeds meer mensen kiezen voor de e-bike vanwege de voordelen die het heeft:

De aanschafkosten van een e-bike

Elektrische fietsen zijn in verschillende soorten en maten en met allerlei accessoires te koop. Voor een basismodel e-bike betaal je gemiddeld zo’n €1000 tot €1500. Dit kan oplopen tot wel €3000 of meer voor een premium model. Voor dit bedrag zijn speciale merken of e-bikes met specifieke accessoires te koop.

Fiets je elke dag een grotere afstand of breng je je kinderen dagelijks naar school? Dan kun je beter kiezen voor een iets duurdere fiets dan een basismodel. Daar fiets je met gemak elke dag zo’n 15 tot 20 kilometer mee. Een gemiddelde, goede kwaliteit e-bike kost rond de €2000. Daar doe je zo’n vijf  jaar mee. Met name de accu is dan aan vervanging toe. Daarom rekenen we met een periode van vijf jaar voor het bepalen van de kosten.

Onderhoud van een e-bike

Koop je een nieuwe e-bike, dan heb je de eerste jaren weinig tot geen kosten aan het onderhoud. Had je vroeger nog wel eens kans op een lekke band, tegenwoordig gaan de banden (afhankelijk van het gebruik) gemakkelijk drie tot zes jaar mee. Dat geldt ook voor de ketting en de remmen. De accu gaat ongeveer vijf jaar mee. Als je zuinig met je fiets omgaat, blijft deze zo lang mogelijk goed. Je kunt hem bijvoorbeeld elk jaar een kleine onderhoudsbeurt geven. Dat kost ongeveer €50. Al je een beetje handig bent, kun je je fiets natuurlijk ook zelf onderhouden of je kunt dit leren.

Je kunt ook een pechabonnement afsluiten bij een mobiele fietsenmaker. Deze komt naar je toe als je een keer stilstaat omdat er iets mankeert aan je fiets. Als de reparatie niet ter plekke kan worden uitgevoerd, wordt je naar je werk of thuis gebracht. Zo’n pechabonnement of reparatieabonnement kost ongeveer €35 per jaar. Let bij het afsluiten van een abonnement wel op of deze ook geldig is voor de elektrische fiets.

Voor het onderhoud inclusief wat materialen gaan we uit van een gemiddelde van €100 per jaar, oftewel €8,35 per maand.

E-bike slot en accessoires

Fietsen en sloten, ze horen bij elkaar. Natuurlijk wordt er vaak een slot meegeleverd op de fiets zelf. Maar het is ook aan te raden om hier een goed kettingslot bij te kopen, zodat je je fiets kunt vastzetten aan een hekje of lantaarnpaal. Daarnaast is het slim om een goed regenpak te kopen, zodat je ook met slecht weer droog en veilig op je bestemming aankomt. Ook een fietstas is een handige aankoop, om bijvoorbeeld boodschappen en andere spullen te vervoeren.

Een goed slot en andere essentiële accessoires zoals fietstassen en regenkleding kosten samen ongeveer €300. Verspreid over vijf jaar komt dit neer op €5 per maand.

Je e-bike verzekeren

Als je een nieuwe fiets koopt, dan raden we je aan een goede fietsverzekering af te sluiten. Soms kun je je verzekering direct combineren met pechhulp voor je e-bike. Kijk goed naar de mogelijkheden en voorwaarden van de verzekering.

Een fietsverzekering kost tussen de €80 en €120 euro per jaar. Als we daarvan het gemiddelde nemen, dan kost een verzekering voor je e-bike €8,35 per maand over een periode van vijf jaar.

Afschrijvingskosten

Net zoals bij auto’s kijken we ook bij de e-bike naar de afschrijvingskosten. Afschrijving betekent dat je er rekening mee houdt dat je e-bike minder waard wordt naarmate je er langer mee rijdt en de fiets ouder wordt. Op een e-bike zijn de gewone regels voor afschrijving van toepassing: maximaal 20% per jaar. Een e-bike van €2000 is dan na een jaar nog maar €1600 waard. Over vijf jaar gezien is de afschrijving ongeveer €33,20 per maand. 

Totale kosten van een e-bike

Wanneer we al deze kosten optellen, komen we op een totaal bedrag van €55 per maand. Dit bedrag is inclusief de aanschaf en exclusief afschrijving. Daarvoor rijd je op een nieuwe, comfortabele en goed verzekerde fiets. Een gewone fiets kost je ongeveer €38 per maand. Ter vergelijking: de gemiddelde maandelijkse kosten voor een auto bedragen €366 exclusief brandstof. Aan brandstof ben je elke maand nog eens €100 tot €150 kwijt, afhankelijk van je rijgedrag.

Hoewel een e-bike een behoorlijke investering kan zijn, zijn de maandelijkse kosten dus aanzienlijk lager dan die van een auto. Daarnaast biedt een e-bike allerlei voordelen voor je gezondheid en het klimaat. Vooral in stedelijke gebieden kan een e-bike een uitstekend alternatief zijn voor de auto.

Gratis een e-bike uitproberen

Overweeg je om een e-bike aan te schaffen? In Zuid-Holland zijn er regelmatig acties waarmee je gratis een e-bike kunt uitproberen. Is er geen actie in jouw gebied beschikbaar? Dan kun je bij je lokale fietsenwinkel terecht om een proefritje te maken. Zo kun jij zelf de voordelen van de e-bike ontdekken!