Vrachtverkeer op de weg in de buurt van de Heinenoordtunnel

Band op spanning: altijd een goed idee

Goedkoper rijden dat ook nog eens veiliger en milieuvriendelijker is? Dan moet je naar de bandenspanning kijken. In tijden van hoge brandstofprijzen en nieuwe CO2-regelgeving, is het regelmatig controleren en bijstellen van de bandenspanning een goed idee. Toch rijdt gemiddeld 40% van het zwaar wegtransport met een te lage bandenspanning rond. Dat is zonde, want met de juiste bandenspanning bespaar je niet alleen brandstof, ook slijten de banden minder snel en hebben jouw collega’s betere grip op de weg.

Banden verliezen altijd een beetje lucht omdat het rubber van de band langzaam wat lucht doorlaat. Dat is niet te voorkomen. Factoren die invloed hebben hoe snel een band leegloopt zijn onder andere het gewicht van de lading, de afgelegde afstand, en eventuele beschadigen aan de band, zoals een kapot ventiel. Ook het rijgedrag is medebepalend, denk aan de gereden snelheid, te snel remmen of met een te hoge snelheid een stoeprand of verkeersdrempel op- en afrijden. Gemiddeld verliezen banden 0,05 tot 0,1 bar aan spanning per maand en duikt een band op een gegeven moment – afhankelijk van bovenstaande factoren – onder de geadviseerde druk. Voor een vrachtwagenband is dit vaak tussen 8 en 9 bar, afhankelijk van het type.

Veiliger, goedkoper, schoner en slimmer

De juiste bandenspanning kan aanzienlijk schelen op de benodigde hoeveelheid brandstof: een (te) lage bandenspanning veroorzaakt een grotere rolweerstand tussen band en asfalt en dat vraagt meer energie om die weerstand te overbruggen. Een onderspanning van de band van 20% kan al 4% tot 5% meer brandstof vragen, met als gevolg ook een hogere CO2 uitstoot. Een goede bandenspanning is dus goedkoper én milieuvriendelijker.

Naast kosten en milieu is ook veiligheid een belangrijk voordeel van een goede bandenspanning: het biedt meer grip op de weg en verkleint de kans op een klapband of andere bandproblemen die pech kunnen veroorzaken. Het op peil houden van de spanning draagt dus ook bij aan de veiligheid van jouw personeel.

Volgens het jaarrapport van STIMVA (Stichting Incident Management Vrachtauto’s) zijn in 2022 41% van de gestrande vrachtauto’s veroorzaakt door bandproblemen. Op hun beurt kan elke gestrande vrachtwagens een file veroorzaken, waar mogelijk jouw andere collega’s vertraging door oplopen.

Check regelmatig de bandenspanning

Zoveel redenen om het te doen; maar hoe doe je het efficiënt? Er zijn verschillende manieren om de bandenspanning te meten: handmatig, via een bandenspanning controlesysteem, sensoren in het wegdek (zoals op de N2794) of geautomatiseerd. Bekijk in de afbeelding de voor- en nadelen en bedenk welke manier het beste bij jullie past. Vergeet niet om ook jouw medewerkers en collega’s te informeren en instrueren over het belang ervan. Zo is en blijft jullie organisatie veiliger, goedkoper, schoner en slimmer bezig!


Geraadpleegde bronnen:

- Logistiek010.nl
- A12personeelsdienste.nl
- Stimva.nl
- TLN