Birds eye view van de verlichte A16 snelweg rond de van Brienenoordbrug waar in de avond verkeer over heen rijdt

Over ons

Zuid-Holland Bereikbaar is een samenwerkingsverband tussen verschillende overheden en infrabeheerders in Zuid-Holland. In 2022 zijn we opgericht vanuit 8 publieke organisaties: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Provincie Zuid-Holland, gemeente Den Haag, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), Havenbedrijf Rotterdam en ProRail. We slaan voor minimaal 10 jaar de handen ineen om te zorgen dat Zuid-Holland goed bereikbaar is en blijft.

Ons verhaal

Er is veel verouderde infrastructuur in Zuid-Holland, wat betekent dat we voor een grote uitdaging staan wat betreft onderhoud en vervanging. Daarnaast groeit de provincie de komende jaren met ongeveer 200 duizend woningen en 400 duizend mensen. Het is belangrijk dat we maatregelen nemen om de regio bereikbaar te houden. Dat gaat verder dan alleen het beheren van het verkeer. Zo grijpen we het (grote) onderhoud en hinder aan om mensen en bedrijven te verleiden tot duurzame manieren van reizen en vervoer. Bijvoorbeeld door het stimuleren van e-(cargo)bikes in de stad of door logistiek slimmer te organiseren waardoor de uitstoot sterk vermindert. Zo kunnen we niet alleen vlot en veilig op weg, maar blijft het ook prettig wonen en werken in Zuid-Holland.

Regionaal overzicht

Met Zuid-Holland Bereikbaar leiden we het verkeer gezamenlijk in goede banen. We gebruiken slimme technologieën om het verkeer te monitoren, informatie te verstrekken en te sturen. Geplande (grote) werkzaamheden stemmen we af via een gezamenlijke planning. Zo ontstaat er een regionaal overzicht van infrastructuuronderhoud, bouwprojecten, evenementen en publiekstrekkers. Met deze kennis kunnen wegbeheerders het werk beter verdelen en proberen ze hinder zoveel mogelijk te vermijden of te beperken.

Samen staan we sterker

Om deze complexe uitdaging aan te gaan, is het nodig om de samenwerking tussen alle betrokken partijen te versterken. De gezamenlijke opgave en analyse gaan ons daarbij helpen. Daarnaast werken we nauw samen met alle belanghebbenden in Zuid-Holland, zoals transport- en logistieke bedrijven, openbaarvervoerorganisaties, werkgevers, bezoekers en bewoners. We onderhouden ook sterke relaties met aangrenzende provincies, want het verkeer houdt niet op bij de provinciegrens.

Wat wij doen

Met uiteenlopende maatregelen verkorten of verminderen we de overlast. Bijvoorbeeld door te werken als er weinig verkeer is (zoals in het weekend of in de nacht), door verkeer slim te verdelen over de wegen, door de inzet van een tijdelijke hulpbrug of door het gebruik van nieuwe technieken als sneldrogend asfalt.
Ook zien we de opgave die voor ons ligt als een kans om het reisgedrag van mensen blijvend te veranderen. Dit doen we onder andere met communicatiecampagnes, door samen te werken in verschillende projecten en door informatie te verstrekken over alternatieve routes en vervoersmogelijkheden. Zo vind je op deze website de grote werkzaamheden en evenementen die in de komende jaren bij verschillende infrabeheerders in Zuid-Holland gepland staan, samen met tips of advies om hiermee om te gaan.

Omdat de kennis en expertises van alle partners en infrabeheerders bij Zuid-Holland Bereikbaar samenkomt, kunnen we programmeren en verkeers- en mobiliteitsmanagement combineren om tot nieuwe oplossingen te komen. Onze aanpak is gebiedsgericht, we betrekken alle vormen van vervoer en onderzoeken de opties die data en digitalisering ons bieden.

Wil je meer weten over onze pijlers programmeren en verkeersmanagement? Ga dan naar onze pagina's over Slimme Programmering of Slim Verkeersmanagement.

Onze organisatie

Bij Zuid-Holland Bereikbaar werken meer dan 100 professionals in verschillende onderdelen van de organisatie. We hebben werklocaties in Delft, Rotterdam en Den Haag. De afspraken over het programma zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst en in de statuten van de stichting "Zuid-Holland Bereikbaar". De financiering van het programma wordt verzorgd door de samenwerkende organisaties.

Het management team

Binnen het management team van Zuid-Holland Bereikbaar hebben alle portefeuillehouders zowel een inhoudelijke portefeuille als een gebiedsportefeuille. Het MT wordt ondersteund door een programmasecretaris. Meer informatie over het MT vind je hier.

Jaarplan

Benieuwd naar ons jaarplan? Lees hier het jaarplan voor 2024.

Kom je bij ons werken?

Heb je interesse om bij ons te werken? Bekijk onze vacatures!