Brood bezorgd met de post? Een slimme oplossing voor een logistiek probleem

Brood bezorgd met de post? Een slimme oplossing voor een logistiek probleem

Hoe de Schiedamse Topbakker Remmerswaal op tijd levert in Amsterdam

Richard Remmerswaal is de derde generatie aan het roer van familiebedrijf Topbakker Remmerswaal. Het 77-jarige Schiedamse bedrijf is van buurtbakker uitgegroeid naar één van de nationale Top Bakkers. En bakt voor hotels, zorgcentra, ziekenhuizen, bedrijfscateraars, partycateraars, buurtsupermarkten en horeca. Ze bezorgen elke ochtend vers brood bij hun klanten in de regio groot Rotterdam en Den Haag. Maar de bezorging in Amsterdam? Dat was een logistieke puzzel vanuit Schiedam. Richard vertelt meer over hoe ze samen met PostNL deze uitdaging oplosten door brood met de post mee te bezorgen.

Een mooie kans om te groeien met Top Bakkers
Topbakker Remmerswaal is aangesloten bij de organisatie Top Bakkers. Een landelijk netwerk van 65 regionale bakkerijen. Een organisatie die veel waarde hecht aan kwaliteit, hygiëne en automatisering. En met een goede bestelsite waar direct bij de bakkerijen kan worden besteld.    

Richard vertelt: “Door onze samenwerking met Top Bakkers ontstond enkele jaren geleden de kans om een deel van hun Amsterdamse klanten over te nemen. Je zou denken, dan kies je toch een bakkerij uit de regio? Maar omdat de producten voor deze specifieke klantgroep volgens speciale receptuur gemaakt moest worden, was dat minder makkelijk. Het maken van een goede planning was in het begin best een uitdaging, maar door logistieke stromen slim te combineren kunnen wij nu op tijd leveren.”

Het begin liep niet helemaal soepel
Op tijd leveren in de Amsterdamse regio was een uitdaging. Zelf met busjes heen en weer rijden was niet efficiënt en gewoonweg te duur. Richard en zijn broer vroegen in het rond en kwamen terecht bij een bedrijf dat koeriers levert aan PostNL. Het idee was om de koeriers voor hun normale diensten de bestellingen van Remmerswaal te laten bezorgen. Zogezegd zo gedaan. Ze maakten afspraken met het bedrijf en organiseerden een bijeenkomst voor de koeriers.

"De eerste week liep super!”, vertelt Richard. “Maar na de eerste week meldden de eerste bezorgers zich. Zij vonden het toch te veel werk. Het nadeel was dat het bedrijf waarmee we afspraken hadden gemaakt vooral werkte met ZZP’ers. De koeriers die daarna het werk overnamen hadden onze startbijeenkomst natuurlijk gemist. Daardoor merkten we dat de opvolging niet helemaal soepel liep.”

Samen met PostNL naar de oplossing kijken
Richard: “Ondertussen hadden wij zelf contact gelegd met PostNL. Zij gaven aan dat ze meer wilden doen op het gebied van voedingswaren en zagen kans in de samenwerking. Met hen kwamen we tot de conclusie dat we het systeem anders moesten inrichten."

De postbussenpost bleek uiteindelijk de oplossing. Deze post wordt 's ochtends vroeg bij veel bedrijven bezorgd. Een goed moment om de dagverse bestellingen van Remmerswaal ook mee te nemen. Dus staat er nu bij het sorteercentrum van PostNL een zeecontainer die hiervoor werkte als diepvriescontainer.  Deze is steriel en voorzien van een slot waar zowel de bakkerij als de bezorgers van PostNL een sleutel van hebben. Remmerswaal levert daar 's nachts hun bestellingen. De bezorgers van PostNL halen deze 's ochtends uit de zeecontainer. Zo gaat het brood samen met de post mee naar de klant zonder apart bezorgmoment.

Richards conclusie: "Door slim gebruik te maken van logistieke stromen leveren wij dagelijks aan meer dan 50 adressen in Amsterdam. Soms moet je anders naar problemen kijken. Met een beetje creativiteit ontstaat de oplossing vanzelf.”

Over Topbakker Remmerswaal
Topbakker Remmerswaal is een familiebedrijf dat in 1946 is ontstaan in een Leidschendamse woonkamer. Nu, 3 generaties verder, is het uitgegroeid tot een middelgrote ambachtelijke bakkerij met ongeveer 400 afnemers. Afnemers in verschillende segmenten. Van horeca tot zorgcentra. Onder anderen via Top Bakkers bestellen klanten dagelijks hun verse brood, banket, bake-off en gebak. Daarbij onderscheidt Remmerswaal zich door ambachtelijke kwaliteit en hoge hygiëne-certificering.