DFDS e-truck met ferry op achtergrond

DFDS: Pionieren met e-trucks

Elektrisch transport heeft zo zijn uitdagingen, maar biedt vooral kansen voor het verduurzamen van logistiek. Bij DFDS speelt Jeroen van Wensen als Decarbonization Manager een sleutelrol in de transitie naar duurzaam transport. “Onze ambitie is in 2050 Net-Zero zijn, zowel de landgebonden activiteiten als op water. Ik vertaal deze duurzaamheidsambitie zodat het voor de mensen in de business praktisch uit te voeren is in concrete projecten.”

Op weg naar duurzaam

In 2021 startte Jeroen bij DFDS in de operatie, waar hij verantwoordelijk was voor een deel van de vloot. Hij licht toe: “In anderhalf jaar ben ik in de functie gerold die ik nu heb en die evolueert steeds verder.” Als Decarbonization Manager focust Jeroen op het reduceren van emissies uit de businessactiviteiten van DFDS op het Europese continent. Elektrificatie is daar een belangrijk onderdeel van. “In totaal hebben we 125 e-trucks besteld in een eerste batch. De meeste daarvan rijden nu in Zweden. In Nederland rijden nu zes e-trucks, waarvan twee in de regio Rotterdam.”

Jeroen adviseert de verschillende vestigingen én klanten van DFDS over het terugbrengen van hun uitstoot. “Ik help klanten bij het berekenen van wat de overstap naar elektrisch vervoer hen kan opleveren als het gaat om besparing van bijvoorbeeld CO₂-uitstoot. Daarnaast ondersteun ik de lokale kantoren, bijvoorbeeld bij klantvragen. Op sommige vestigingen hebben we geen eigen trucks, maar werken we met externe vervoerders. De uitdaging daar is hoe we deze partners meekrijgen in onze Decarbonization reis.”

Het aanpassingsproces

De overstap naar elektrisch vraagt ook wat van de operatie. “Bijvoorbeeld bij onze planningsafdelingen. Elektrisch rijden vergt een andere manier van plannen. Je hebt minder rijbereik en kan in sommige gevallen minder lading meenemen. Daarnaast ben je deels afhankelijk van externe laadvoorzieningen.” Om die uitdagingen op te lossen, is de juiste denkwijze van belang. “Voor sommigen is het een sport: hoe kan ik die e-truck zo efficient mogelijk thuisbrengen? Het is eigenlijk steeds een beetje pionieren. Hoe ver kun je die trucks pushen, zodat je er operationeel bijna hetzelfde mee zou kunnen doen als een diesel truck.”

“Naast het feit dat de planning net wat anders moet worden ingeregeld, hebben we ook te maken met het image van elektrisch rijden onder de chauffeurs,” vertelt Jeroen. “Veel chauffeurs hebben diesel door de aderen stromen. Wij hebben hier dus echt een taak om ook de chauffeurs enthousiast te maken voor het elektrisch rijden. Dit doen we door hen zoveel mogelijk mee te nemen in onze reis naar Net-Zero.”

Samenwerking als fundament voor verduurzaming

Gelukkig kunnen logistieke bedrijven een beroep doen op de omgeving voor steun in de transitie naar duurzaam transport. “We werken veel samen met het Havenbedrijf Rotterdam en andere partijen. Ook zijn we in gesprek geweest met een logistiek adviseur vanuit de provincie voor advies over mogelijke subsidieregelingen. Die adviseur kunnen we vervolgens ook weer aan onze klanten koppelen, wat is dáár mogelijk?”

Ook stipt Jeroen de samenwerking met andere vervoerders aan. “Ik zoek regelmatig contact met vervoerders, of we in geval van nood gebruik kunnen maken van elkaars laadinfrastructuur. Daar wordt vaak positief op gereageerd, want iedereen zit in hetzelfde schuitje. Je moet het samen gaan doen. Zeker in de Nederlandse transporteurswereld is dat soms lastig, maar het is wel nodig. Anders gaan we met elkaar de klimaatdoelen niet halen.”

Aan de slag met elektrificatie

Voor andere bedrijven die nadenken over de overstap naar duurzame logistiek, is het advies van Jeroen helder: “Begin gisteren!” Hij doelt op het onderzoeken van de mogelijkheden, in het bijzonder op het gebied van laadinfrastructuur. “Wat moet je als bedrijf nu gaan doen als je over X jaar klimaatneutraal wilt zijn? Kijk met de klant wat je samen kunt doen en zoek de ketensamenwerking op. Maar ook voor je chauffeurs en je planners is het een hele andere wereld. Mensen moeten aan die veranderingen wennen.”

Jeroen onderstreept het belang van learning by doing. “In het begin waren we nog wat huiverig over de overstap naar elektrisch. We rijden veel met staal, dat is zware lading. Je kunt allerlei simulaties doen, maar uiteindelijk moet je gewoon gaan rijden. Dat is de enige manier om erachter te komen. We zien nu dat die trucks boven verwachting presteren. Zo kunnen we ook aan onze klanten in de praktijk laten zien dat het kan.”