Spitsuur in de avond met vele koplampen en achterlampen die oplichten in Rotterdam tussen de gebouwen in

ZE-zone en de vrijstellingen en ontheffingen

Op 1 januari 2025 start in Rotterdam de zero-emissiezone (ZE-zone) voor bestel- en vrachtauto's. Dat betekent dat alle nieuwe bestel- en vrachtauto’s in de zero-emissiezone (ZE-zone) uitstootvrij zijn. De ZE-zone is een gebied waarbinnen alle zakelijke bestel- en vrachtauto’s zonder uitstoot van schadelijke stoffen moeten rijden. Ook is het streven de logistiek binnen deze zone zo efficiënt mogelijk uit te voeren, bijvoorbeeld door bundeling van goederen aan de rand van de stad.

Wel elektrisch of waterstof

De regeling is bestemd voor alle bestel- en vrachtauto’s die goederen vervoeren of diensten uitvoeren. Denk aan: bevoorrading van winkels, kantoren en bouwplaatsen, de levering van pakjes aan consumenten en bedrijven, bestelauto’s van service- en verhuisbedrijven, maar ook om de lokale winkel, cateraar en bloemist die hun klanten bevoorraden. Bij de RDW zijn deze voertuig bekend onder de categorieën N1, N2 en N3.

Vanaf 1 januari 2025 moeten nieuwe bestel- en vrachtauto’s uitstootvrij zijn in de ZE-zone. Dit betekent dus geen diesel, benzine, LPG of bio diesel, maar wel elektrisch of waterstof. Voor een groot deel van de voertuigen geldt een overgangsregeling. Hier vind je een overzicht van de toelatingseisen.

Vrijstellingen en ontheffingen

Van de zomer heeft de Rijksoverheid bekend gemaakt welke voertuigen in aanmerking komen voor een vrijstelling of ontheffing. Want voor sommige voertuigen wordt een uitzondering gemaakt. Hierbij zit er een verschil tussen een vrijstelling. Die wordt op basis van het kenteken automatisch toegewezen. En een ontheffing, die moet zelf worden aangevraagd. Om in aanmerking te komen voor een vrijstelling of ontheffing, moet het voertuig of de desbetreffende situatie aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Op Logistiek010 staat een kentekenchecker in om te kijken of jouw voertuig vanaf 2025 de ZE-zone nog in mag. Daarnaast tref je daar allerlei antwoorden op relevante vragen aan.