Zuinig rijden: kosten en CO₂ besparen

Deze zomer nog schreef de NOS over de het opnieuw stijgen van de prijzen van benzine en diesel en onlangs kopte de Telegraaf nog eens over de nog weer hogere verwachte kosten in 2024. De stijgende brandstofprijzen lijken een nieuw realiteit te zijn voor de sector. En dat maakt maatregelen die die kosten een beetje kunnen drukken erg welkom. Zuinig rijden is geen nieuwe maatregel in die rij, maar onderstreept in deze nieuwe wereld wel opnieuw het belang ervan. Want: zuinig rijden kan je brandstofverbruik behoorlijk verlagen

Goedkoper én schoner: het zijn de twee voordelen van zuinig rijden. Goedkoper, vanwege het lage brandstofverbruik en daarmee ook een lagere CO₂ uitstoot wat schoner rijden betekent. Zuinig draagt dus bij aan lagere bedrijfskosten en een hogere verduurzaming. Kleine aanpassingen in rijgedrag en reisgewoonten kunnen het verschil al maken.

Constant rijgedrag

Een van de makkelijkste manieren om zuinig te rijden is door met een constante snelheid te rijden. Als je een constante snelheid aanhoudt, verbruik je minder brandstof. De inzet van cruise control of snelheidsbegrenzers helpt daarbij. Probeer ook te voorkomen dat je vaak stopt en optrekt, want dat verbruikt meer brandstof (file mijden is dus ook zuiniger!). Denk ook aan het onnodig stationair draaien van de motor, wat tot wel 15% van het totale brandstofverbruik kan zijn, vooral tijdens het laden en lossen. Denk aan het uitschakelen van de motor bij laden en lossen: wanneer het voertuig langer dan 30 seconden stilstaat, kan al brandstof besparen.

Alternatieve brandstoffen

Er zijn ook verschillende technische oplossingen die zuinig rijden toestaan; zoals het gebruik van alternatieve brandstoffen. Je kunt dan denken aan hybride bestelbussen of zelfs waterstof of elektrische gedreven bestelbussen (in de lichte logistiek), maar ook in de zwaardere logistiek zijn oplossingen, zoals het tanken van efficiënte diesel. Wist je dat er speciale dieselsoorten zijn die aantoonbaar 3% (of meer) brandstofbesparing opleveren t.o.v. gebruik van normale diesel? Ook bestaan er zuinigere modellen vrachtwegen die een brandstofverbruik hebben die tot wel 30% lager kan liggen dan de standaard in de markt.

Maatregelen in de bedrijfsvoering

Ook als bedrijf kun je zuinig rijden stimuleren, bijvoorbeeld door structureel te monitoren via een tool of app en het verbruik aan jouw chauffeurs terug te koppelen: bewustwording van het verbruik is vaak al een stap naar zuinig verbruik. Er bestaan ook verschillende (beroeps)cursussen en trainingen, zoals ‘het Nieuwe Rijden’ of ‘Zuinig Rijden’, die je kunt inzetten om jouw chauffeurs zuiniger te laten rijden. Ook kan modal shift helpen om op de gehele vrachtrit, brandstof te besparen, waarbij je een deel van de vrachtstroom naar een ander vervoerstype verplaatst, zoals van wegverkeer naar (deels) water en/of spoor.

De inzet van dit bovenstaande maatregelen kan een positief effect hebben op het omlaag brengen van de bedrijfskosten, maar ook een boost geven aan jouw bedrijfsimago. Sommige maatregelen kun je zelfs vast laten leggen in een certificaat of anderszins zodat je hoger op de CO₂ prestatieladder uitkomt. Heb je behoefte aan de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem dan kosteloos contact met een van onze logistiek adviseurs op.