Samenwerken is het sleutelwoord

De komende jaren vernieuwt en vervangt Rijkswaterstaat in en om Rotterdam belangrijke tunnels en bruggen, werkt ProRail er aan het spoor en gaat het Hofplein in hartje Rotterdam op de schop. “Als het ergens belangrijk is om communicatie over werkzaamheden goed op elkaar af te stemmen en waar nodig gezamenlijk te communiceren, is het wel in de regio Rotterdam”, stelt Monique Monster. Ze is in het MT van Zuid-Holland Bereikbaar verantwoordelijk voor zowel de gebiedsportefeuille Rotterdam en omgeving als voor communicatie.

Monique is sinds 2011 vanuit verschillende functies betrokken bij het communiceren over mobiliteitsvraagstukken en heeft de rol van communicatie hierin ingrijpend zien veranderen. “Het belang van communicatie is veel zichtbaarder geworden. Vroeger kwam communicatie pas vlak voor de start van werkzaamheden in beeld vanuit een ondersteunende rol. Tegenwoordig is het een volwaardig zelfstandig onderdeel. Communicatie zit al veel eerder aan tafel om vanuit een proactieve rol mee te adviseren. De vijf gebieden van Zuid-Holland Bereikbaar hebben elk een eigen communicatieadviseur. Zij signaleren als communicatie richting doelgroepen vanuit verschillende partners in een gebied elkaar overlapt, kijken of er mogelijkheden zijn om communicatie gezamenlijk op te pakken en voegen vanuit die verbinding waarde toe aan wat alle partners van Zuid-Holland Bereikbaar en in de gebieden afzonderlijk zelf al doen.” 

Verbindende rol
Zuid-Holland Bereikbaar speelt in de communicatie een verbindende rol tussen de infrabeheerders. “Wij nemen de projectcommunicatie van de infrabeheerders niet over, maar zorgen voor overzicht en verbinding”, aldus Monique. “Dit komt duidelijk tot uiting in de samenwerking met alle partners. Er is een communicatieoverleg met de partners waarin we gezamenlijk de strategie en grote lijnen bepalen. Doel daarin is dat we zorgen voor de verbinding tussen de partners én overzicht creëren in Zuid-Holland. Voor dat laatste hebben we samen met de partners de site zuidhollandbereikbaar.nl ontwikkeld die in september 2023 live is gegaan. In één oogopslag zien reizigers, werkgevers en logistieke partijen er grote werkzaamheden van alle infrabeheerders, inclusief alternatieve reismogelijkheden. Wie vervolgens meer wil weten over een project, verwijzen we door naar de website van de betreffende infrabeheerder.” In 2024 wordt de website verder verbeterd voor alle doelgroepen. “We willen de doelgroepen nog meer verleiden met alternatieve reismethoden.”

Gedeelde urgentie in en rond Rotterdam
Monique is ook verantwoordelijk voor de gebiedsportefeuille Rotterdam en omgeving. Het is een groot gebied met veel ingrijpende lopende en geplande werkzaamheden. “Rijkswaterstaat heeft veel grote projecten, bijvoorbeeld het viaduct over de Hoofdweg, Van Brienenoordbrug, Beneluxtunnel en Giessenbrug. ProRail werkt de komende jaren aan het spoor in en rond Rotterdam en gemeente Rotterdam gaat in 2025 het Hofplein helemaal vernieuwen”, somt Monique op. “Alle partijen in dit gebied zien de urgentie rondom deze grote projecten, maar bij het bedenken van oplossingen hebben we ook vooral de gemeenten rond Rotterdam nodig. Rotterdam kiest in haar mobiliteitsstrategie bewust voor de fiets, het lopen en het ov, omdat in grote delen van de stad alternatieven voor de auto voorhanden zijn. Maar in de kleinere gemeenten is deze uitdaging veel groter omdat bijvoorbeeld het ov minder beschikbaar is. En we hebben met z’n allen een groot belang om de regio zo bereikbaar mogelijk te houden. Daarom hebben we in het gebied een gebiedstafel opgericht waar ook de omliggende gemeenten Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk, Schiedam en Vlaardingen aan tafel zitten en meedenken over de bereikbaarheidsopgaven in het gebied de komende jaren”,  aldus Monique. 

Slim samenwerken in het gebied
In deze samenwerking in het gebied Rotterdam en omgeving is de rol van Zuid-Holland Bereikbaar vooral faciliterend. De partners zetten gezamenlijk de stip op de horizon voor een gebiedsaanpak uitmondend in een gebiedsprogramma. Vervolgens faciliteert Zuid-Holland Bereikbaar de projectoverstijgende samenwerking. Monique: “Je kunt hierbij denken aan een gezamenlijke werkgeversbenadering over de projecten heen. Zuid-Holland Bereikbaar zorgt voor een bijeenkomst waar alle werkgevers in één keer worden bijgepraat over de lopende en komende projecten in een gebied in plaats van afzonderlijke bijeenkomsten per project. Of de structurele inzet van hubs of slim-reizenapps, ook nadat de projectfinanciering is afgelopen. Een volgend project kan er weer van profiteren. Het stimuleren en versterken van deze slimme vormen van samenwerking tussen (gebieds-)partners en zodoende het beperken van verkeershinder, is de reden waarom Zuid-Holland Bereikbaar is opgericht. Daar ligt onze rol en meerwaarde.”