Drie verkeerslichten op een rij die allemaal op rood staan, erachter zijn bouwkranen te zien

Schwung app

Wil jij ook sneller doorfietsen bij fietsverkeerslichten? Het kan met de Schwung app. Fietsers in verschillende gemeentes in Zuid-Holland met de app op hun mobiele telefoon kunnen makkelijker doorfietsen. De Schwung app laat een fietsverkeerslicht eerder weten dat er een fietser aan komt. De app ‘drukt’ alvast op het knopje bij het verkeerslicht. Daardoor is de kans groter om meteen, sneller of langer groen licht te krijgen. Wel zo fijn als je in verband met wegwerkzaamheden liever niet in de auto stapt en graag lekker op je fiets doortrapt.

Hoe werkt het?

Voor wie?

Iedereen die graag sneller doortrapt, kan de Schwung app gebruiken. Wist je in de stad Dordrecht 37 kruispunten verbonden zijn met de Schwung app? Dat zijn bijna alle fietsverkeerslichten in de stad. Ook in Delft en Spijkenisse zijn steeds meer verkeerslichten aangesloten. Als jij aan komt fietsen, vraagt de app alvast groen licht aan bij het verkeerslicht. Of het vraagt het groene licht langer op groen te houden. En als je 3x dezelfde route hebt gereden, leert de app wanneer en in welke richting groen moet worden aangevraagd. Zo kan je nog sneller door groen.

Ook zij zijn fan

Wethouder Rik van der Linden (Dordrecht, Bereikbaarheid) hoopt dat veel fietsers de app ontdekken en gebruiken. “Ik fiets veel en heb de app ook geïnstalleerd. Het werkt echt! Natuurlijk springt niet elk licht direct op groen, maar ik merk zeker dat je vaker kunt doorfietsen. Dat maakt het fietsen sneller en comfortabeler. Zo hopen we Dordtenaren te verleiden nog vaker de fiets te pakken. Want fietsen houdt onze stad bereikbaar, is gezond en bovendien leuk.”