Winkelpubliek in drukke stad

6 voordelen van lokaal winkelen

Tegen het einde van het jaar trekt het winkelende publiek weer massaal naar de grote steden voor Black Friday, Sinterklaascadeaus en kerstinkopen. Het gevolg? Grote drukte in de binnensteden, maar ook op de weg en in het OV. Daar gaat je ontspannen weekendje winkelen! Gelukkig is de oplossing dichtbij: winkelen in je eigen dorp of stad. Ook buiten de feestperiode is dat een slimme keuze. In deze blog zoomen we in op de zes voordelen van lokaal winkelen.

Trendomslag in winkelgedrag

In de corona-periode was de boodschap ‘koop lokaal’. Winkels in kleinere steden en gemeenten presteerden daardoor beter. Inmiddels is die trend weer gekeerd: we reizen in Zuid-Holland steeds verder voor onze winkelaankopen. Vooral de grote steden zoals Rotterdam en Den Haag trekken veel winkelpubliek aan (bron: RetailSonar, 2023). Ook moeten lokale winkeliers concurreren met online winkels, want online shoppen neemt nog steeds toe in populariteit.

1. Een bruisende buurt

MKB’ers en lokale winkeliers houden een dorpskern of binnenstad leefbaar, schoon en aantrekkelijk. Niet voor niets heeft het Rijk in 2023 in totaal €18 miljoen beschikbaar gesteld om lokaal winkelen in kleinere gemeenten aantrekkelijker te maken. Ook het winkelpubliek ziet het belang van lokaal winkelen in. Uit onderzoek van EK Retail (2023) blijkt dat meer dan de helft van het ondervraagde winkelpubliek waarde hecht aan voldoende lokale winkels. Leegstaande panden en een winkelstraat waar niks te beleven is? Daar is natuurlijk niks aan. Een goed lokaal winkelaabod is dus bepalend voor het karakter van de buurt.

2. Sociale impact van lokaal winkelen

Elke euro die je lokaal besteedt, wordt vaak meerdere keren in de omgeving uitgegeven. Door lokaal te kopen help je dus indirect de buurt waar je woont. De winst gaat niet naar een ver weg geleven bedrijf, maar blijft in de gemeenschap. Zo blijven banen behouden of wordt er zelfs meer werkgelegenheid gecreëerd. Daarnaast zetten lokale winkeliers een groter deel van hun omzet in om bij te dragen aan de omgeving. Bijvoorbeeld door het sponsoren van de plaatselijke sportvereniging of het organiseren van leuke evenementen in de buurt.

3. Duurzamer reizen en winkelen

Door in de buurt te shoppen, is je reisafstand korter. De verkeersdrukte neemt af en de CO2-uitstoot van je reis is lager. Vooral als je gaat lopen of de fiets pakt, is lokaal winkelen een duurzamer alternatief. Je kunt dan natuurlijk minder meenemen dan in de kofferbak van de auto, maar met een goede fietstas kom je een heel eind. Zeker als je samen gaat winkelen — daardoor wordt zowel het winkelen als de rit ernaartoe een stuk gezelliger. Voor de echte grote aankopen is het OV een optie. Het winkelcentrum in de buurt is meestal makkelijker te bereiken met de bus dan als je ver weg reist.

4. Gezond shoppen

Lokaal winkelen betekent vaak een rustigere reis en minder stress. Vooral tijdens werkzaamheden of als er stakingen of vertragingen zijn in het OV, merk je het verschil. Een wandeling of fietstocht naar de lokale winkel is daarom niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Als je met de fiets of lopend reist, krijg je bovendien net wat extra beweging bovenop de stappen die je zet tijdens het winkelen. Ook weet je wat je koopt: je kunt makkelijker verse producten uit de omgeving vinden of producten die gemaakt zijn met lokale grondstoffen.

5. Unieke vondsten in eigen buurt

In jouw buurt zitten ongetwijfeld verborgen parels waar je fijn kunt winkelen. Het assortiment is bij lokale winkels vaak kleiner, maar het aandeel van lokale producten is groter. Zo scoor je gemakkelijk unieke handgemaakte cadeaus of ambachtelijke producten uit de omgeving. Je betaalt soms iets meer, maar je krijgt hier betere service en kwaliteit voor terug. Ook is het productaanbod beter afgestemd op de lokale behoeften.

6. Service en kwaliteit voorop

Hoewel prijs nog steeds belangrijk is, staat een goede service voor veel consumenten op één (bron: EK Retail, 2023). Een lokale winkelier heeft veel kennis van de producten die worden verkocht. Dat is prettig als je advies zoekt of vragen hebt. Ook word je over het algemeen sneller en makkelijker geholpen als er problemen zijn met je aankoop. Zoals het spreekwoord luidt: een goede buur is beter dan een verre vriend. De winkel op de hoek zal het belangrijker vinden dat je als tevreden klant weggaat. De kans dat je daarna regelmatig terugkomt, is immers vele malen groter.

Lokaal winkelen: een bewuste keuze

Lokaal winkelen in Zuid-Holland is meer dan een trend. Het is een keuze die bijdraagt aan de economische veerkracht van je omgeving. Jouw keuzes maken een verschil. Of het nu Black Friday is of een gewone dinsdag: kijk eens of je jouw aankoop ook wat dichterbij huis kunt doen. Zo ontdek je zelf de voordelen van winkelen in je eigen dorp of stad!