BeverBuzz maakt reizen tijdens wegwerkzaamheden leuker deze zomer

Op 3 juli 2024 opende wethouder Rik van der Linden van gemeente Dordrecht en een enthousiaste groep kinderen de beverBuzz, een tijdelijke gratis buslijn die in de zomer 2024 rijdt tussen Dordrecht Centraal en Biesboschcentrum Dordrecht.

Er staan tijdens de zomervakantie verschillende werkzaamheden gepland in de regio. Zo wordt er door Rijkswaterstaat gewerkt aan de A15 en de Heinenoordtunnel in de A29. Dit brengt hinder met zich mee. Met de beverBuzz wordt het voor mensen makkelijker gemaakt om het OV te nemen wanneer zij Biesboschcentrum Dordrecht willen bezoeken. De beverBuzz kan gezien worden als een leuke aanvulling op een dagje uit waarmee tevens de drukte op de weg wordt gemeden. Ook is er vanaf 6 juli een groene fietsroute vanaf Dordrecht Centraal richting het Biesboschcentrum Dordrecht gerealiseerd, waarbij je het spoor van de beverpoten volgt.

‘Hoewel de wegwerkzaamheden aan de A15 onvermijdelijke hinder veroorzaken en invloed hebben op de bereikbaarheid van het gebied, tonen creatieve initiatieven zoals de beverBuzz, waarbij gedacht wordt vanuit de weggebruikers, mooie oplossingen om de overlast te beperken.’ aldus Bart Keunen, districtshoofd Rijkswaterstaat. De realisatie van de bus is een samenwerking tussen: Rijkswaterstaat, het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Drechtsteden, de provincie Zuid-Holland, Qbuzz, Biesboschcentrum Dordrecht en Zuid-Holland Bereikbaar.  

Waarom een beverBuzz

De beverBuzz is een van de alternatieven die worden geboden tijdens het groot onderhoud van de A15 in zomer van 2024. Het asfalt op dit traject van de A15 is aan vervanging toe. Vanaf 12 juli tot 28 oktober is de A15 tussen Ridderkerk en Deil 4 weken en 3 weekenden dicht om het asfalt te vernieuwen. De afsluitingen zijn steeds in één richting. Tijdens de afsluitingen wordt het erg druk, ook op de omleidingsroutes. De extra reistijd kan tijdens de spits oplopen tot een uur. Met de bus kunnen mensen vanaf Dordrecht Centraal de beverBuzz nemen naar Biesboschcentrum Dordrecht. De beverBuzz zorgt voor een directe verbinding vanaf het station waardoor reizen met het ov laagdrempeliger wordt en de passagiers de drukte op de snelweg kunnen vermijden.  

De bus is een midibus van Qbuzz die elke uur gratis vertrekt vanaf perron B op Dordrecht Centraal en een route rijdt langs Skicentrum Drechtsteden, Stayokay Hostel, het Biesboschcentrum, de Sterrenwacht Mercurius en de waterbushalte. Met een wrap in de stijl van het Biesbosch is de bus niet te missen.

De bus rijdt van 6 juli tot en met 1 september 2024. Naast de inzet van de beverBuzz, zijn er ook andere acties waar mensen tijdens de werkzaamheden aan de A15 gebruik van kunnen maken, zoals 50% korting op een ticket van de Waterbus. Bekijk het volledige overzicht op www.zuidhollandbereikbaar.nl/a15.

Over Zuid-Holland Bereikbaar 

Binnen Zuid-Holland Bereikbaar werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, gemeente Den Haag, gemeente Rotterdam, ProRail en het Havenbedrijf Rotterdam samen aan de bereikbaarheid van Zuid-Holland.