Gerda Bathoorn op haar speed pedelec

“Bewegen zonder veel tijd en inspanning”

Gerda Bathoorn fietst meerdere keren per week van haar woonplaats Goedereede naar het gemeentehuis van Voorne aan Zee. Op haar speed pedelec is dat bijna net zo snel als met de auto. En vanwege de veiligheid liever op het fietspad dan de rijbaan. 

Regelgeving en veiligheid

“Een speed pedelec is een fiets waarop je harder kunt rijden dan op een gewone e-bike: tot 45 kilometer per uur,” steekt Gerda van wal. “Je hebt wel een brommerrijbewijs nodig en moet een helmpje dragen. Achterop zit een bromfietsplaatje, want je moet verzekerd zijn. En officieel mag je niet op alle fietspaden. Dat is een manco in de regelgeving. Vaak rij ik wél op fietspaden, want op de rijbaan vind ik het te gevaarlijk. Binnen de bebouwde kom mag je op een speed pedelec maar 30 kilometer uur, terwijl auto’s daar 50 rijden. Dat verschil is te groot. Soms kies ik bewust niet het fietspad als het te smal is of er veel wandelaars zijn.”

Snel en comfortabel

“Als ik dichter bij m’n werk woon, dan wil ik op de fiets naar m’n werk kunnen, dacht ik toen ik nog in Vlaardingen werkte,” vertelt Gerda. “Van m’n woonplaats Goedereede naar m’n werk is het nu 18 kilometer. Met de auto is de reistijd 25 minuten. Met een gewone fiets ben je net te lang onderweg: een uur. Op de speed pedelec scheelt het amper met de auto: 30 tot 35 minuten. M’n Sparta heeft een vijf standen voor de elektrische ondersteuning. Heen staat hij vaak op ‘turbo’, binnen de bebouwde kom wat lager. Dan ben je in beweging, maar kom je niet bezweet aan. Terug staat hij meestal op ‘sport’. Dan trap je meer mee.”

Genieten van de natuur

Gerda heeft haar speed pedelec eerst aan de tand gevoeld bij ‘De Fietser’ in Ede. Dat is de langste indoor testbaan van Nederland, opgericht door grote fietsfabrikanten. “Het gaat hard. Ben je dan een gevaar op de weg of voor jezelf? Dat wilde ik weten. Het beviel meteen. Op rechte stukken maakt de hogere snelheid geen verschil. Je moet weten wanneer je rustiger moet rijden; vooral in bochten met steentjes op de weg. Nog nooit heb ik iets vervelends meegemaakt. Ik rij voorzichtig. Door de natuur is het mooist. Op het Gorzenpad langs het Haringvliet zie je ’s ochtends soms reeën lopen.”

Sportief bezig

“M’n familie doet lacherig over m’n helmpje,” vervolgt Gerda haar verhaal. “Dat ziet er inderdaad ook niet uit. Soms voel ik me net een veredelde toerist. Je moet ook niet je haar wassen en meteen je helm opzetten. M’n collega’s van de gemeente vinden juist dat ik sportief bezig ben.” Toch kan Gerda het iedereen aanraden: “Je beweegt elke dag zonder dat het je veel tijd en inspanning kost. Eén tip: Als je hard fietst, is het een stuk kouder, ook als het buiten 15 graden is. Je moet je warmer aankleden. Ik rij met een Buff (sjaal voor om je nek), handschoenen én een windjack.”