Fietsen met haar dochters en goede verhalen

“Nou, wat leuk! Ik heb nog nooit wat gewonnen” zegt Monique, als we haar ontmoetten in Gouda, haar woonplaats. Ze is één van de winnaars van de fietsmaatjesactie. Ze deelde haar verhaal van haar en haar fietsmaatje Femke. “Femke is mijn middelste dochter. Ze kletst niet zo makkelijk, maar samen op de fiets komen er hele verhalen. Dat geldt eigenlijk ook voor mijn andere kinderen. Als je samen fietst hoor je dingen je die ’s avonds aan tafel niet te horen krijgt. Het is gezellig en gezond.”

Monique, haar vriend en drie dochters wonen al bijna 9 jaar in Gouda en ze fietsen “eigenlijk wel 6 dagen per week. Voor alles eigenlijk: we fietsen met de meiden naar hun sportles, we fietsen naar school, naar mijn werk. Alleen mijn vriend gaat met de auto naar zijn werk. Aan het einde van de dag zie ik dat we flink wat kilometers hebben gemaakt. In Gouda kun je eigenlijk het beste fietsen; met de auto moet je vaak omrijden. Met de fiets kun je gewoon links, rechts, tussendoor en ben je vaak net een paar minuten sneller.”

Een jarenlange gewoonte

Voor Monique is het vele fietsen “gewoon zo gegroeid. Vroeger in Nijmegen, toen ik nog klein was, fietsten we altijd al. Toen ik studeerde ging ik of met het OV, of de fiets. Na mijn studietijd woonden we met het gezin een tijd in Groningen. Ook daar gold, net als nu in Gouda, dat de meeste faciliteiten in de stad het best bereikbaar waren met de fiets. Toen hadden we nog een bakfiets, maar nu de kinderen ouder zijn hebben we die weggedaan.”

De appel

“Ik hoorde van de actie toen ik op Gouda centraal station een appel kreeg, op de Fiets De Lente In Dag. Leuke actie hoor. Ik heb toen vanuit de trein ons verhaal ingezonden.” De fietsmaatje actie was mede bedoeld om mensen te stimuleren te blijven fietsen, maar dat zit bij Monique en haar gezin wel goed (ook zonder actie!): “Het is gewoon zo handig. Binnenkort mag de middelste zelf op de fiets naar haar zwemles, ze zit op synchroonzwemmen. Dat vindt ze denk ik wel spannend, maar ze rijdt heel goed in het verkeer. Dus ik ben er zeker van dat het goed gaat.”

Is iedereen zo’n fietsvoorstander in huis? “Soms hoor ik wel eens van mijn oudste dochter dat ze liever met de auto gaat. Dat is denk ik de leeftijd. Grotere afstanden doen we wel met de auto. Maar zelfs bij slecht weer pak ik toch liever de fiets. Regenpak aan en gewoon gaan.”

Gewonnen! En nu?

Monique weet nog niet precies wie ze met haar prijs, een lunchbon, mee uit lunchen neemt. Misschien Femke, of toch gewoon haar hele gezin. Wie het ook wordt: veel plezier alvast! 

En hoe ziet de rest van deze dag eruit voor deze fietsmaatje-winnaar? “De hamster moet zo nog naar de dierenarts. Dan pak ik toch maar de auto, anders is het wel zielig voor dat beestje. Vanmiddag heb ik het pensioenfeest van mijn secretaresse. Dan gaan ik en mijn dochters op de fiets uiteraard.”  

Fietsmaatje-winnaar Monique