Files ontstaan door teveel auto’s, maar niet altijd…..

Soms is er een grappige reden!

In 2023 nam de overlast door files met bijna 7 procent toe. Dit ten opzichte van het eerdere recordjaar 2019. De oorzaak is het feit dat er heel veel meer auto’s bij zijn gekomen: bijna 180.000. Bij elkaar rijden er zo’n 9,4 miljoen auto’s rond. Dat gecombineerd met de vele wegwerkzaamheden betekent eigenlijk automatisch stilstaan!
Helaas weten we dat er ook de komende jaren nog heel veel wegwerkzaamheden zijn. Als we niets aan ons gedrag doen en de fiets pakken, lopen of het OV zullen we dus in de auto vaker stilstaan dan ooit. Meestal is het heel vervelend om in de file te staan. Je wilt naar huis of naar je vrienden en het is onmogelijk om op tijd te komen. Vaak baal je ook dat je toch in de auto bent gestapt. Want de cijfers wijzen uit dat je op afstanden tot circa 15 kilometer sneller bent met de fiets, e-bike of OV dan met de auto. Soms ontstaan files niet door wegwerkzaamheden of door teveel auto’s. We noemen een aantal grappige redenen.

Kunstgebit

In april 2014 veroorzaakte een motorrijder in Madrid een fikse file doordat hij op de weg naar zijn kunstgebit zocht. De al wat oudere man was zijn kunstgebit bij het niezen verloren. Verschillende automobilisten belden het alarmnummer om te zeggen dat de man gevaar liep. De politie begeleidde hem van de weg af maar een half uur later was hij weer terug om opnieuw te zoeken. Opnieuw greep de politie in, daarna kwam de man niet meer terug. Of hij zijn gebit ooit heeft teruggevonden is niet bekend.

Eenden

In de Chinese stad Taizhou liepen er in 2012 meer dan 5.000 eenden over straat. Samen met een boer waren zij op weg naar een voedingsvijver. Zij liepen 0.75 mijl (1,2 kilometer), iets wat hij wel vaker doet als traditie. Het verkeer reed om de menigte heen en omstanders bleven kijken naar de drukte.

Jimi Hendrix

Toen Jimi Hendrix in 1969 op Woodstock Music Festival optrad werden er 50.000 mensen verwacht. Het werden er uiteindelijk een half miljoen!
Om te zorgen dat er niet nog meer mensen naar het concert zouden gaan werd de New York Thruway drie dagen lang over 20 mijl (32 kilometer) afgesloten voor alle verkeer.

Obama

En ook nu zorgen bekende mensen voor files. Toen president Barack Obama in mei 2014 tijdens het spitsuur stopte bij een baseball-vereniging zorgde dat voor een lange file. De president kwam met een hele rits auto’s en dat was meer dan dat er normaal op de weg reden. Hoewel hij maar twaalf minuten op het veld bleef zorgde dat voor een fikse file.

Heb jij ook wel eens om een grappige reden in de file gestaan? Laat het ons weten. info@zuidhollandbereikbaar.nl