Groen, geel, oranje, rood en zwart

In de herfst en de winter komt het nog weleens voor: Er wordt gewaarschuwd dat het weer gevaarlijke situaties kan opleveren op de weg. Code geel is afgegeven, krijg je te horen. Of code oranje. Maar wat betekenen die codes en kleuren eigenlijk? En wist je dat er ook kleurcodes zijn voor de drukte op de weg en de droogte in natuurgebieden? We leggen het uit.

De kleuren bij gevaarlijke weer- en wegomstandigheden

Code groen is heel simpel: niets aan de hand.
Bij code geel moet je al een beetje oppassen: er is een kans op gevaarlijk weer. Die kans is minimaal 60%. Als je bij dit weer de weg op gaat is het belangrijk om je snelheid aan te passen aan de weersomstandigheden.
Code oranje betekent dat er een zeer grote kans is op gevaarlijk weer. Denk aan flinke sneeuw, onweer of windstoten. Ga je de weg op? Bedenk eerst of het echt nodig is. Moet je bij code oranje toch rijden? Houdt dan rekening met slechte weersomstandigheden. Let goed op en doe rustig aan.
Code rood is een echt weeralarm waarbij het extreme weer een grote invloed op iedereen heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat heel Nederland problemen heeft. Er wordt bij code rood geadviseerd om niet de weg op te gaan.

Kleuren in de zomer

Ook in de zomer komen we kleurcodes tegen, deze geven de drukte op de wegen aan. De Franse verkeersdienst Bison Futé maakt voor de drukte op de Franse wegen gebruik van een kleurcodering die door de ANWB ook wordt gebruikt.

Groen staat voor normaal, oranje is druk, rood betekent zeer druk en absolute topdrukte is zwart. Van Zwarte Zaterdag heeft iedereen die weleens met de auto naar Frankrijk gaat al gehoord. Zwarte zaterdag is de zaterdag in de zomer met de meest extreme verkeersdrukte op de Europese wegen. Deze dag valt meestal eind juli of begin augustus. Voor miljoenen mensen begint dan de zomervakantie. De files worden veroorzaakt door alle vakantiegangers op de (voornamelijk Franse) snelwegen en kunnen daardoor oplopen tot honderden kilometers.

Kleurcodes in natuurgebieden

Kleurcodes worden ook gebruikt om in bossen, heide en grasduinen aan te geven hoe groot de kans is op een natuurbrand.

Bij code groen is het niet erg droog in de natuur en is de kans op een natuurbrand klein.
Code lichtgroen geeft aan dat er geen grote kans is op een snel uitbreidende natuurbrand, maar tóch kan het gebeuren!
Ook bij code geel is de kans op brand niet erg groot, hoewel het in de natuur al droger is geworden.
Code oranje wil zeggen dat het erg droog is in de natuur. De kans is aanwezig dat een snel uitbreidende natuurbrand ontstaat. Terreineigenaren en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert.
Bij code rood is de kans op het ontstaan van een natuurbrand door de droogte extra groot. Een natuurbrand kan zich in deze droge periodes heel snel en onvoorspelbaar ontwikkelen en uitbreiden, zeker als er een harde wind staat.