Jaap Jan: een fiets met dubbele vering is fijn

“Fietsen staat voor mij synoniem met gezondheid. Ik heb altijd gefietst en zal het ook wel altijd blijven doen,” zegt Jaap Jan Pols. “Al vanaf de middelbare school fietste ik een behoorlijk eind van ons huis in de Hoeksche Waard naar mijn school in Rotterdam. En ook toen ik werkte pakte ik als het enigszins kon, als de tas met dossiers niet te zwaar was, de fiets. Lekker fietsen vanuit Rotterdam naar Delft en Rijswijk maar ook naar Spijkenisse. Het grappige is dat je er zelfs met deze afstanden sneller bent dan met de auto.” 

Full suspension 

“De fiets die ik het meest gebruik, heb ik onlangs na dertig jaar moeten weg doen: helemaal opgereden. Die oude fiets was een full suspension fiets. Een van de eerste die toen op de markt verscheen. Dat betekent dat er zowel voor-als achtervering op zit. Dat biedt grote voordelen: de fiets reageert en remt goed bij obstakels doordat de banden altijd aan de grond blijven. Als je dat eenmaal gewend bent, wil je nooit meer iets anders. Daar komt bij dat het heel comfortabel fietst. Zelfs rijden op een tegelpad wordt dan een feestje omdat je de schokken niet voelt. Dus zoek je een comfortabele fiets, dan kan ik iedereen zo’n fiets aanbevelen,” zegt Jaap Jan enthousiast. 

“Eigenlijk fiets ik elke dag wel. Naar de sportclub of naar het centrum van de stad. Maar dat zijn relatief kleine ritjes. Met mijn nieuwe fiets ben ik nu weer langere afstanden aan het opbouwen: lekker 25 kilometer trappen! Ook op vakantie nemen mijn vrouw en ik onze fietsen altijd mee. We zoeken daar de vakantiebestemming speciaal op uit zodat we kunnen fietsen in een mooie omgeving met veel natuur. Het genieten staat dan voorop! De omstandigheden, dus of het weer wel of niet goed is, is ondergeschikt daaraan.” 

Fietsen zonder moeite 

Wat heeft een fijne fiets absoluut nodig, naast de dubbele vering? “Bevestig een achteruitkijkspiegel op je stuur,” zegt Jaap Jan direct. “Als je je moet omdraaien om naar links te gaan en het achteropkomend verkeer wilt zien, heb je grote kans dat je door die beweging naar het midden van de weg zwenkt. Dat is niet veilig. Zo’n spiegel voorkomt dat. En natuurlijk moet je zorgen voor goede verlichting op je fiets. Ik doe dat zelfs overdag aan.” 

Hoe kunnen we andere mensen over de streep trekken om lekker te gaan fietsen? Jaap Jan: “Als je niet vaak fietst probeer dan eens een e-bike. Niet om dan te gaan racen, maar wel omdat je dan trapondersteuning hebt: een extra duwtje in de rug. Dan is fietsen leuk en je hoeft er geen moeite voor te doen.” 

Jan Jaap Pols, fietsfan
Dit interview is onderdeel van onze campagne Fiets De Lente In.