Je bent niet van suiker!

“Fietsen is ontspannend. Je kiest een leuke route uit van huis naar werk, kijkt om je heen en wordt tegelijk fitter. Wat wil je nog meer?” We spreken Jeroen de Wit terwijl hij van een klant op de fiets onderweg is naar het werk op de Westblaak.

Jeroen fietst elke dag op een Batavus e-bike van zijn huis in Poortugaal naar de Westblaak in hartje Rotterdam. Een afstand van 11,5 kilometer. ”Een mooie route door de Waalhaven met zijn bedrijvigheid en door de Maastunnel. Met die prachtige roltrappen omhoog en omlaag. Echt een feestje! Die afstand is goed te doen,” zegt hij. “Als ik de metro neem dan doe ik er 25 minuten over, en met de fiets 35 minuten. Dus dat maakt niet veel uit. De auto is wel een optie maar een slechte. Ik denk dat ik onderweg bijna 20 verkeerslichten tegenkom. Laat mij maar lekker fietsen. Die e-bike heb ik een paar jaar geleden overgenomen van mijn zwager. Nadeel is dat de batterij waarschijnlijk wat is verouderd. Ik moet hem nu constant opladen.”

Net niet-weer

Jeroen de Wit is sinds een aantal maanden één van de trotse eigenaren van BOOG werkt, bureau in werving en selectie van personeel in transport en logistiek. “Het leuke aan fietsen is niet alleen dat je er fitter door wordt maar ook dat het weinig kost en als nieuwe ondernemer let je ook op de kleintjes. Ik draag op de fiets een rugzak met mijn laptop. In de fietstas die vastzit aan de bagagedrager zit mijn lunch en heel belangrijk (tip van mijn vrouw): mijn regenpak. Voordat ik onderweg ga, check ik altijd eerst de buienradar. Maar toch; je hebt van die dagen met net niet-weer. dan is het handig om even onder een viaduct te stoppen om een regenpak aan te trekken. En verder heb ik niet zoveel last van het weer. Zoals mijn moeder al zei: ‘Je bent niet van suiker, dus fietsen kan altijd!”

Verander je mindset: doe het gewoon

“Twee jaar geleden heb ik door een val op de mountainbike mijn elleboog gebroken. Grappig genoeg was dat een reden om juist meer te gaan fietsen. Ik stond voor de keuze: angstig worden en niet meer fietsen of mijn mindset aanpassen en denken: Doe het nou maar gewoon! En dat is wat ik anderen ook wil meegeven. Doe het gewoon, ga lekker fietsen. Niet voor 1 dag, maar houd het een paar weken vol. Juist nu, met het mooie weer, is het gemakkelijk om te starten. En na een paar weken, wil je nooit meer anders,” zegt Jeroen bevlogen.