Karin: met de fiets minder ergernis

“Bij de verschillende mijlpalen in je leven krijg ik vaak te horen: Nu ga je vast een auto aanschaffen,“ zegt Karin van der Graaff, directeur van GraaffTraffic. “Dat was zo toen ik klaar was met mijn studie en aan de slag ging bij mijn eerste baan. Dat was ook bij de komst van ons eerste kind en helemaal bij de komst van nummers 2 en 3, een tweeling. En inderdaad. In je eentje op pad met drie kleine kinderen is even puzzelen. Maar dat was snel opgelost met de aanschaf van een bakfiets. Niet zo’n fancy elektrische die je nu overal ziet, maar een gewone bakfiets zonder trapondersteuning. Met drie kinderen erin moet je dan wel flink trappen maar het ging heel goed. Toen de kinderen groter werden en zelf gingen fietsen, gebruikten we de bakfiets voor de boodschappen en haalden we er materiaal bij de bouwmarkt mee. Die bakfiets is intensief gebruikt en was aan het eind helemaal versleten.” 

Lekker in de buitenlucht 

“Fietsen kent veel voordelen,” gaat Karin verder. Ze somt op: “Het is leuk, gezond, je bent lekker in de buitenlucht, het is snel en goedkoop. En niet te vergeten, het is duurzaam. En dat speelt in ons gezin en ons werk een belangrijke rol. Ik heb twee fietsen: een stadsfiets met 7 versnellingen en een hybridefiets met 27 versnellingen. Die laatste fiets gebruik ik vooral in het buitenland met fietsvakanties en bij recreatieve fietstochten in Nederland. Met de hybridefiets ben ik vorig jaar nog de Mont Ventoux op gefietst. Vorig jaar heb ik een accu op die fiets laten plaatsen maar die gebruik ik vooral in de bergen. In Nederland is dat bijna niet nodig en in de stad vind ik de hoge fietssnelheid vaak gevaarlijk.” 

“Ik heb zelf geen rijbewijs maar mijn man wel. Vorig jaar zomer hebben we na 35 jaar toch een elektrische auto aangeschaft, vooral voor de vakantie en ook voor het veldwerk. We hebben een eigen verkeersbureau waarin we in opdracht verkeersonderzoek verrichten en adviezen geven over verkeerskundige vraagstukken. Soms is bij het uitvoeren van veldwerk een auto nodig zoals bij het uitvoeren van een kruispunttelling in de winter. Als het vriest of regent, kan je dan niet uren buiten staan. Bij droog weer of een zonnetje doen we dat wel en fietsen we ook naar de locatie toe. Parkeeronderzoek is juist heel handig om met de fiets uit te voeren. Je bent wendbaar in smalle straten en hindert het andere verkeer minimaal.” 

 “De afgelopen jaren zijn we (nog) meer gaan fietsen. Voor corona gingen we vanuit Zevenkamp (Prins Alexander) in de winter altijd met het OV naar het centrum van Rotterdam, maar in de coronatijd hebben we daarvoor ook de fiets gepakt. Een afstand van circa 10 kilometer. En dat doen we nog steeds. Als de afstand langer wordt en we moeten bijvoorbeeld de Van Brienenoordbrug over, dan pakken we wel weer het OV.” 

Heb je nog een tip? 

“Fietsen is echt heel goed voor je conditie. Je hoeft niet naar de sportschool om conditie op te doen. En fietsen scheelt je ook een hoop ergernis: Hoe vaak ik automobilisten niet hoor klagen over files en het zoeken naar parkeerplekken! Als je fietst dan heb je dat niet! En die regen? Een goed regenpak doet wonderen”.  

Dit interview is onderdeel van onze campagne Fiets De Lente In.