Met de fiets weet je hoe laat je thuiskomt

Denise en Désirée zijn collega’s bij het Ontwikkelcentrum Cocon van Pameijer in Capelle aan den IJssel. Ze wonen beiden in Rotterdam maar niet bij elkaar in de buurt. Toch fietsen ze met elkaar naar het werk en naar huis. “Dan fietsen we wel een stukje om”, zeggen ze. “Dat is wel zo gezellig. De een op de e-bike en de ander op een gewone fiets, dat maakt allemaal niet uit. We fietsen er ongeveer een half uur over en ondertussen kletsen we gezellig over van alles en nog wat.”

Minder stress

Désirée: “Doordat we met elkaar fietsen zijn we meer vriendinnen geworden dan collega’s. Onderweg praat je ook wel over het werk maar vooral over privézaken waar je tijdens het werk niet zo snel aan toe komt. Het werk wat we doen is leuk en mooi maar kan mentaal en lichamelijk zwaar zijn. Door te fietsen raak je de stress van het werk kwijt en word je ook vitaler. Dat zijn belangrijkste redenen waarom ik fiets.”

Punten sparen

Denise en Désirée zijn met hun verhaal gekozen als fietsmaatje. Dat betekent dat ze een bon krijgen om samen gezellig te lunchen. Daarnaast doen ze ook mee met de Slim Reizen Challenge. Iedere keer dat ze op de fiets stappen sparen ze punten voor leuke beloningen als een Bol.com bon of iets anders. Denise: “We waren blij verrast toen we hoorden dat we gekozen waren als fietsmaatjes. Leuk! En met de Challenge doen we al langer mee, net als andere collega’s trouwens. Soms gaan we met elkaar de strijd aan. ‘Hoeveel punten heb jij al?’ En als je dan hoort dat een collega er meer heeft, denk je ‘s-morgens sneller: ik stap ook vandaag weer op de fiets.”

Zorg voor een goede fiets

Wat willen jullie aan mensen meegeven die aarzelen of ze wel zullen gaan fietsen?
Desiree: ”Zorg voor een goede fiets! Want eerlijk is eerlijk: een goede fiets helpt enorm.” Denise vult aan: “Ga het gewoon doen. Dan merk je direct de voordelen. We kunnen het wel vertellen maar als je zelf een paar weken fietst merk je vanzelf dat je fitter bent en het werk makkelijker los kan laten. Wij hoeven ook niet meer naar de sportschool! Waar veel mensen niet aan denken is dat je met de fiets een betrouwbare reistijd hebt. Je weet precies hoe laat je thuiskomt en dat kan je met de auto en het ov niet zeggen.”