Nieuw jaar, frisse start; ook voor mobiliteit!

2024 is begonnen en veel goede voornemens zijn gemaakt. Heb je die van jou al op een rijtje en ben je al begonnen? We denken graag met je mee om nog een aantal mooie voornemens toe te voegen aan je lijstje. En nog beter zelfs: ze zijn te combineren met gezonder en groener leven. Wil je weten wat jij kan doen?

Meer bewegen
Gezondheid staat vaak op nummer 1 van de goede voornemens. Wil jij meer bewegen en fitter worden? Combineer het met je dagelijkse routine om het makkelijker te maken. Spring eens op de fiets in plaats van in de auto. Zo bespaar je op brandstof en kun je onderweg naar het station of naar je werk genieten van je omgeving. Of stap een halte eerder uit en wandel het laatste stuk. Het zijn kleine stappen naar goede gewoontes én ook nog eens beter voor het milieu. Plus: je hebt al een gratis work-out gehad voordat je aan je werk begint. Dat is nog eens win-win. Een lunchwandeling in je pauze is ook een goede tip om voldoende te bewegen tijdens de werkdag. Of kies eens voor een 'wandelvergadering' in plaats van een meetingruimte.

Wist je dat fietsen naar het werk bovendien financieel aantrekkelijk kan zijn? Als fietsende medewerker kan je ook een kilometervergoeding ontvangen voor je gefietste kilometers. Misschien kun je gebruikmaken van een regeling om een e-bike of speed pedelec aan te schaffen via je werkgever. Vraag het eens na bij je leidinggevende, werkgever of de HR-afdeling.

Andere manieren om te reizen
Ligt je werk niet op fiets- of wandelafstand? Overweeg dan het openbaar vervoer. Reizen met de bus, tram, metro of trein betekent automatisch een beetje extra beweging. Tenslotte moet je vaak een stukje lopen of fietsen om bij de halte te komen. Bovendien kun je tijdens het reizen alvast je mail bijwerken of een planning maken – een efficiënte start van je werkdag! Is er geen OV-halte bij jou of bij je werk in de buurt? Misschien is carpoolen dan een optie. Zo deel je de reis met een collega en verminder je samen de uitstoot.

Bewuster reizen
Voor wie afhankelijk is van de auto, zijn er ook duurzamere keuzes. De meeste mensen denken dan al snel aan hybride of elektrisch rijden, maar dit is zeker niet de enige manier. Overweeg bijvoorbeeld om voor korte afstanden de auto te laten staan en te kiezen voor een alternatief. Zo gebruik je hem minder en stoot je dus ook minder uit.

Om drukte en files te voorkomen, is het sowieso verstandig om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen. Vooral op dinsdag en donderdag gaan veel mensen naar kantoor. Dat zien we ook in het verkeer. Is thuiswerken voor jou een mogelijkheid? Een dagje vanuit huis werken of thuis starten en later op de ochtend pas reizen, heeft veel voordelen. Thuiswerken of flexibele werktijden dragen bij aan minder verkeersdrukte en uitstoot, terwijl je jezelf de stress van het filerijden bespaart.

Lange afstanden
Het laatste onderwerp geldt niet voor iedereen, maar is toch nog even goed om te benoemen: zakenreizen. Steeds meer bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsorganisatie zorgen ervoor dat medewerkers die op zakenreis gaan, de trein pakken. Voor zakenreizen binnen Europa is de trein een uitstekend alternatief. Vanaf Rotterdam Centraal ben je bijvoorbeeld in slechts vier uur in hartje Londen. Dit geldt ook voor Parijs, Berlijn en nog veel meer steden in Europa. Deze optie is niet alleen milieuvriendelijker, maar zorgt ook voor een efficiënte reistijd. Op de heenweg heb je de mogelijkheid om te werken en op de terugweg kun je even bijkomen van de trip.

Welke keuze je ook maakt om 2024 te beginnen, elke kleine stap is een stap de goede richting op. Samen houden we Zuid-Holland bereikbaar. We wensen je een mooi, duurzaam en fantastisch 2024 toe!