Een geparkeerde fiets op de stoep in Rotterdam

Op de fiets zie je meer

Mustafa Akin woont vlakbij de Roseknoop en hij werkt voor gemeente Rotterdam. Normaal gesproken ging hij met het openbaar vervoer naar zijn werk. Ook liep hij veel door de stad. Door de afsluiting van de Roseknoop werd dit een stuk minder makkelijk. Daarom dacht hij: “ik wil een fiets aanschaffen!”

Zijn zwager had nog een fiets in de berging die hij niet gebruikte en gaf de fiets aan Mustafa. “In het begin was het nog lastig, mijn collega’s vroegen of het wel goed ging als ik binnen kwam op werk. Ik fietste nooit. Na een halfjaar fietsen heb ik m’n conditie verbeterd. De brug op fietsen is nog wel een dingetje. Het is zoveel makkelijker en sneller om de fiets te pakken voor bijvoorbeeld een boodschap of naar de sportschool. Je bent veel sneller van A naar B.”

Veranderingen in de stad

Nu gaat Mustafa op de fiets naar zijn werk. “Dat is een stuk sneller en je ziet onderweg van alles. Er vallen ineens meer dingen op in de stad. Zoals bijvoorbeeld het Oranjeboomstraat project. Daar fiets ik iedere dag langs en je ziet de veranderingen op de bouwplaats. In 2025 moet het af zijn, dan kan ik vertellen dat ik álle stappen en ontwikkelingen gezien heb!”

“Doordat ik nu fiets zie ik ook projecten waar ik aan werk onderweg. Dan kan je dat toch weer even aan je collega’s vertellen en dan kan het weer worden afgestreept van het lijstje. Zo zag ik onderweg de sloop van de autobedrijven en loodsen bij Katendrecht. Als je met het ov gaat dan mis je deze dingen omdat je ze niet ziet.”

“Het fijne aan het fietsen is dat je aan het einde van de werkdag ook nog even je hoofd leeg maakt. Ik blijf zeker fietsen, ook als de Roseknoop weer open gaat!”