Saskia: Fietsen geeft gevoel van vrijheid

De fiets is voor Saskia haar dagelijkse vervoermiddel. “Ik fiets in de omgeving eigenlijk overal naar toe: naar mijn hockeyclub Leonidas, naar de thuiswedstrijden van Feyenoord waar ik een seizoenkaart van heb, maar ook naar de stad, naar vrienden en familie. Voor mijn werk fiets ik naar het station en pak daar de trein.”

“Juist omdat de fiets mijn vervoermiddel is, heb ik een gewone fiets en een e-bike. Afhankelijk waar ik naar toe ga wissel ik die twee af. Mijn mooie e-bike zet ik bijvoorbeeld niet de hele dag bij het station neer, daarvoor pak ik mijn gewone fiets. De fiets geeft een gevoel van vrijheid. Je kunt zeker in de stad overal gemakkelijk komen. Daarbij is het natuurlijk goedkoper dan een auto of met het OV, maar nog belangrijker is dat de stad een stuk aantrekkelijker wordt als er geen auto’s rijden en daar wil ik graag aan bijdragen. En door te fietsen heb je gelijk beweging. Ook met de e-bike.

Check een routeplanner

Saskia is project manager bij KR communicatie en werkt daar aan verschillende campagnes op het gebied van verkeersveiligheid zoals de veiligheid rondom rotondes en een programma voor kinderen: Verkeershelden. “Dankzij dit soort projecten ben je je extra bewust van het feit hoe belangrijk het gedrag is dat je vertoont in het verkeer. Als fietser probeer ik daarom ook extra goed rekening te houden met andere weggebruikers.”

“Als mensen niet gewend zijn om te fietsen en ze willen het in de lente weer proberen, raad ik ze aan om het lekker rustig aan te doen. Neem je tijd. Fietsen is relaxed, door je tijd te nemen, ruimte te geven en vriendelijk te zijn naar andere verkeersgebruikers, maak je het op de weg veiliger voor elkaar. Als je rustig trapt, kom je ook vooruit en zie je ook nog meer van je omgeving. Wat ik zelf altijd doe, is voor vertrek een routeplanner checken. Dan krijg je een aangename route die bijvoorbeeld kleine, scherpe bochten in fietspaden vermijdt. Dat is wel zo prettig!”

Nu de lente eraan komt, heb ik mij voorgenomen ook eens naar mijn werk te fietsen in Dordrecht, een afstand van zo’n 24 kilometer. Ben benieuwd hoe dat bevalt!”

Dit interview is onderdeel van onze campagne Fiets De Lente In.