Kees van Dijk

“Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel”

In de herfst en winter kiezen minder mensen voor de fiets om naar het werk te gaan. Ook al sluiten zij dagelijks twee keer aan in een lange file. Te koud, te nat, te veel tegenwind, argumenten voldoende. Maar volgens fietshandelaar Kees van Dijk biedt de fiets heel wat voordelen met de juiste fiets en de juiste accessoires.

De voordelen van fietsen naar je werk

Natuurlijk, fietsen is gezond, dat weet iedereen. Op de fiets maak je je hoofd leeg na een dag werken. Fietsen is ook een stuk goedkoper. Kees van Dijk noemt zo een hele rij voordelen van fietsen naar je werk. “Je hebt ook een redelijk betrouwbare reistijd, want je komt bijvoorbeeld nooit onverwacht in een file terecht. Wanneer ik zelf op de mountainbike op pad ben, zit ik gewoon beter in mijn vel. En ik weet dat bedrijven te maken hebben met een lager ziekteverzuim wanneer het personeel overwegend de fiets pakt naar het werk.”

Juiste fiets, juiste accessoires

Maar ja, hartje winter. Je kijkt naar buiten: het regent, het is donker, de kou staat op de ramen. Je smartphone verklapt weliswaar een file, pfff… toch maar de auto pakken? Een menselijke gedachte. Bijna iedereen kent het. “Maar”, zegt Kees, “je maakt het jezelf makkelijker wanneer je kiest voor de juiste fiets en de juiste accessoires.” En inderdaad, wanneer we een blik werpen in zijn Giantstore in Spijkenisse blijkt de keuze reuze.

Voor ieder probleem bestaat er een oplossing, aldus Kees. “Het begint natuurlijk met een goede fiets”, begint hij zijn rijtje tips, “een fiets met duidelijke verlichting en de juiste grip op de banden. Wanneer je in de herfst en winter dagelijks heen en weer fietst van huis naar werk, zijn ook winterbanden geen overbodige luxe.”

Tegenwind een peulenschil

Het is een investering en een mindset. Maar wanneer je eenmaal de fiets hebt staan waar je je volledig comfortabel op voelt, met ook voldoende plek voor je werktas en wat andere spullen, dan kies je veel sneller voor de fiets. Ook bij slecht weer. Een water- en winddichte jas en broek doen wonderen. Op een elektrische fiets is een heuvel of tegenwind een peulenschil, daar merk je niets van. Kees van Dijk heeft nog een tip: “Soms helpt de werkgever een handje door te investeren in fietsende werknemers. Bijvoorbeeld met een aantrekkelijke fietsregeling of de mogelijkheid om gratis een e-bike uit te proberen. Ik raad overigens alle werkgevers aan daar gebruik van te maken.”

“Pakweg 355 dagen van het jaar is de fiets een perfect en luxe vervoermiddel met een hele stapel voordelen. Ter recreatie of voor naar en van je werk.”

En ach, er blijft een aantal dagen per jaar over dat fietsen ongewenst is. Simpelweg omdat het onveilig weer is. “Maar voor de andere, pakweg 355 dagen van het jaar, is de fiets een perfect en luxe vervoermiddel met een hele stapel voordelen. Ter recreatie of voor naar en van je werk.”