P+R Bord

Slim en goedkoop parkeren bij een P+R

Een belangrijke vergadering in de stad, lekker shoppen of een dagje naar het strand. Het is natuurlijk verleidelijk om voor dit soort reizen de auto te pakken, zeker als je van ver weg moet komen. Tot je onderweg weer eens flink in de file staat of eindeloos rondjes rijdt op zoek naar een parkeerplek. Je kunt dit voorkomen door slim te parkeren bij een P+R en het laatste stukje van je reis af te leggen met het openbaar vervoer of met deelvervoer. Zo reis je goedkoper, duurzamer en soms zelfs sneller dan met de auto, zeker in de grote stad.

Wat is een P+R locatie?

P+R staat voor “Park and Ride”, oftewel parkeren en reizen. Dit is een parkeerterrein waar je voordelig je auto kunt parkeren en verder kunt reizen met het OV. Je vindt een P+R vaak aan de rand van een stad of druk gebied, in de buurt van belangrijke OV-knooppunten zoals metrostations, tramhaltes of treinstations. Steeds vaker vind je hier ook deelvervoer, zoals deelfietsen en -scooters. Daarnaast zijn P+R locaties een goed afspreekpunt om verder te carpoolen als je bestemming niet goed bereikbaar is het met het OV.

Gratis parkeren

Een P+R is vaak een stuk goedkoper dan parkeren op straat of in de parkeergarage. Zelfs als je de kosten van je OV-reis en de P+R bij elkaar optelt. Op de meeste P+R terreinen parkeer je namelijk gratis of met korting als je verder reist met het OV. Ook als je je auto de hele dag laat staan. Hoe lang je je auto mag laten staan, verschilt per P+R. Je kunt de parkeertarieven van de meeste P+R locaties online vinden. Zo weet je voordat je op reis gaat waar je aan toe bent.

Hoe werkt een P+R?

Als je kunt parkeren in de parkeergarage, dan kun je ook een P+R gebruiken. Zo simpel is het! Wil je verder reizen met metro, bus, tram, of trein? Nadat je je auto hebt geparkeerd, kun je een OV-ticket kopen of je eigen OV-chipkaart gebruiken. Op de meeste P+R locaties heb je een papieren kaartje met chip of een OV-chipkaart nodig om gratis te kunnen parkeren. Als je met de trein reist, dan kun je ook het e-ticket scannen om korting te krijgen. Het is nog niet mogelijk om gratis te parkeren met OVpay, waarbij je in- en uitcheckt met je betaalpas.

P+R locaties in Zuid-Holland

Zuid-Holland heeft de meeste P+R locaties in Nederland. Deze terreinen worden regelmatig vernieuwd, uitgebreid of bijgebouwd. Bij elkaar zijn er in onze provincie ruim 15.000 P+R plekken. Waar je reis ook naartoe gaat, er is dus vast een P+R parkeerterrein in de buurt waar je gemakkelijk kunt overstappen op het OV richting jouw eindbestemming. Een snelle zoektocht online of een blik op OV-apps wijst je in de juiste richting.

Slim reizen met P+R

De volgende keer dat je op het punt staat om de drukte van de stad tegemoet te rijden, waarom probeer je dan niet eens een P+R locatie? Zo combineer je de vrijheid van je auto met het gemak van het OV. Je vermijdt files en stadsverkeer en je bespaart geld. Ervaar zelf de voordelen en kies voor slim reizen in Zuid-Holland!