Slimme verkeerslichten

Verkeerslichten worden steeds slimmer. Ze spelen in op de actuele verkeerssituatie. Logisch dat we ze dan ook geen 'stoplichten' meer noemen maar iVRI. Ofwel intelligente verkeersregelinstallaties. Met vooraf ingestelde programma’s regelen ze het verkeer en zorgen ze dat ze dat het verkeer zo goed mogelijk kan doorstromen. 

iVRI’s

Standaard verkeerslichten registreren een voertuig door lussen in de weg, maar iVRI’s krijgen signalen binnen van auto’s, navigatiesystemen en smartphones. Het grote voordeel daarvan is dat de iVRI weet welke en hoeveel voertuigen of reizigers er bij een verkeerslicht staan. De verkeersregelinstallatie kan dan bijvoorbeeld langer groen geven aan vrachtverkeer, waardoor deze minder vaak hoeft op te trekken en remmen. Het gevolg hiervan is dat de doorstroming soepeler verloopt en er minder onnodige uitstoot is. 

Voor hulpdiensten

De iVRI’s registreren ook wanneer er bijzondere voertuigen aankomen, zoals de hulpdiensten. Deze voertuigen krijgen dan voorrang en alle andere stoplichten gaan op rood, waardoor er minder gevaarlijke situaties ontstaan. 
Op dit moment zijn er zo'n 1500 iVRI’s in Nederland actief. En dat aantal is groeiende.

Voor fietsers

Er zijn meerdere apps ontwikkeld, die kunnen communiceren met slimme verkeerslichten. Wanneer je je bestemming instelt in de app, communiceert de app onderweg met verkeerslichten die je tegenkomt. Wanneer mogelijk, krijg je eerder of langer groen licht. 

RingRing
Download in de App Store

Download via Google Play

Tracefy
Download in de App Store

Download via Google Play

Schwung
Download via de App Store

Download via Google Play

Voor automobilisten

Onderweg
Toont meest actuele en gedetailleerde flits- en verkeersinformatie

Download via Google Play

Flitsmeister
Bespaart boetes, waarschuwt voor files en voorkomt ongelukken.

Download in de App Store

Download via Google Play