Steeds meer deelvervoer

Het zal je niet ontgaan zijn: er is een deeleconomie! Gereedschap en spullen kopen? Je kunt ze ook lenen via Peerby. Een eigen kantoor huren? Dat kan. Maar je hebt ook co-working spaces. In veel steden kan je daar een werkplek huren met het voordeel dat je ook weer nieuwe contacten opdoet. Om van A naar B te gaan, kun je natuurlijk in je eigen auto stappen maar je kunt veel beter gebruik maken van deelvervoer. Maar wat houdt het eigenlijk in? Dat leggen we hieronder uit.

Als we het over deelvervoer hebben, gaat het over alle mogelijke vervoermiddelen, waar iedereen gebruik van kan maken. Als je met de trein gaat bijvoorbeeld, doe je al mee aan de deeleconomie. Maar ook auto’s, scooters en fietsen en bakfietsen kun je met elkaar delen. Je download de app van de deelvervoer aanbieder op je telefoon en daarna is het vervoer te reserveren, te betalen, te gebruiken (slot op en dicht) en rijden maar.

Dat deelvervoer steeds populairder wordt, is niet gek. Het past perfect in de groeiende economie, waarin we met z’n allen eigendommen delen. De trend van ‘iets bezitten’ schuift langzaam naar ‘iets gebruiken’. Vooral jonge mensen gaan meer weloverwogen om met hun consumptiegedrag en vinden het belangrijk om duurzaam bezig te zijn. Zo blijkt autodelen vooral populair te zijn onder de doelgroep van 25-40 jaar. Het aantal deelauto's in Nederland is met 23% gestegen in 2023, van 6.442 in 2022 naar 7.920 deelauto's. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van CROW-KpVV.

Voordelen aan deelvervoer

Er zijn ook uitdagingen

Aan deelvervoer is alles perfect. Zo is het niet. Aan elk vervoer kleeft wel een nadeel en dat is ook zo met deelvervoer. Autovisie noemt er in een artikel uit juli 2022 een aantal op.

Doelgroep, voor wie is deelvervoer een goed alternatief?

Acties

Wil je eens uitproberen of deelvervoer iets voor jou is? Zuid-Holland Bereikbaar heeft veel acties voor reizigers om daar waar het druk is, elektrisch deelvervoer uit te proberen. Houd onderstaande pagina goed in de gaten. Er staan regelmatig nieuwe acties op.

Acties van Zuid-Holland Bereikbaar