Tania: Fietsen kan elke dag

“Zeker in de stad is de fiets een fijn vervoermiddel,” zegt biologe Tania Oudegeest. “Ik fiets naar mijn werk, haal de boodschappen met de fiets en fiets naar het centrum als ik cadeautjes wil kopen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Ik heb wel een auto maar die gebruik ik alleen als ik naar locaties moet zoals de Veluwe waar dat te ver is om te fietsen en het openbaar vervoer niet komt.” 

Gaan en staan waar jij wilt

“De gewone ritten doe ik op een gewone fiets en in het weekend stap ik vaak op mijn racefiets. In de winter een rit van zo’n drie kwartier en als het weer het toelaat fiets ik lekker anderhalf uur door. Zo blijf ik op een fijne manier in beweging. Dat is prettig. Daarbij is een fiets niet vervuilend en heel erg praktisch. Met de fiets kun je gaan en staan waar je wilt.” 

Alleen maar voordelen? Of ook...?

Zitten er aan een fiets dan alleen maar voordelen? “Nou…,” en hier klinkt voor het eerst een aarzeling bij Tania. “Het lijkt wel of sinds corona steeds meer mensen door rood rijden. Dat geldt voor fietsers maar ook voor voetgangers, scooterrijders en automobilisten. Je moet dus heel erg oppassen. Daarbij is het drukker geworden op het fietspad en in de verte zie je ook niet of een fiets of een e-bike je nadert. Maar die e-biker is wel sneller bij je.” 

Tip van Tania

Tania heeft nog wel een tip voor automobilisten: “Begin eens met na te denken over een ander vervoermiddel en probeer het gewoon eens uit.” 

Dit interview is onderdeel van onze campagne Fiets De Lente In.