Een fiets met rietenmand die geparkeerd staat tegen een muur

Wat kost een gewone fiets?

In Nederland zijn er meer fietsen dan inwoners. We zijn dus een echt fietsland! Steeds meer mensen kiezen voor de fiets voor hun dagelijkse rit naar het werk. Dat geldt sowieso voor de elektrische variant, maar ook gewone fietsen zijn nog steeds razend populair. Dat is niet zo gek. Fietsen is een handige manier om aan je dagelijkse portie beweging te komen. Ook is een fiets niet zo duur in aanschaf en onderhoud. Je kunt er vaak jaren mee doen en het ‘slurpt’ geen dure brandstof. Of je nu naar je werk fietst, de kinderen naar school brengt of een gezellig dagje uit plant; de fiets is ons trouwe vervoermiddel. Wat als je geen fiets hebt of als je oude fiets aan vervanging toe is? Wat kost een nieuwe fiets dan eigenlijk en welke kosten kun je nog meer verwachten?

De voordelen van een gewone fiets

Fietsen is niet voor niets zo'n geliefde bezigheid. Het heeft allerlei voordelen:

Aanschafkosten van een gewone fiets

Er zijn allerlei soorten fietsen verkrijgbaar, van eenvoudige modellen tot meer geavanceerde exemplaren met speciale accessoires. Voor een standaard fiets betaal je gemiddeld zo'n €400. Fiets je elke dag een grotere afstand of breng je dagelijks je kinderen naar school? Dan kun je beter kiezen voor een iets duurdere fiets met meer opties, zoals versnellingen.

Ga je voor een model met speciale eigenschappen, zoals een racefiets of toerfiets, dan kan de prijs oplopen tot wel €1500 of meer. De hele dure fietsen zijn vaak van speciale merken of met specifieke accessoires.

Als we uitgaan van een gemiddelde kwaliteitsfiets waar je elke dag gemakkelijk zo’n 7 kilometer mee kunt fietsen, dan spreken we over een bedrag van circa €1000. Daar doe je ongeveer vijf jaar mee, dit nemen we als uitgangspunt voor het berekenen van de kosten.

Onderhoud van een gewone fiets

In de eerste drie jaar is het onderhoud minimaal als je een nieuwe fiets koopt. Fietsonderdelen zoals banden, remmen en kettingen gaan afhankelijk van het gebruik makkelijk drie tot zes jaar mee. Door je fiets regelmatig een onderhoudsbeurt te geven, gaan de onderdelen langer mee. Als je een beetje handig bent, kun je veel zelf doen en bespaar je kosten op onderhoud.

Voor een jaarlijkse beurt bij de fietsenmaker betaal je ongeveer €50. Je kunt ook een pechabonnement afsluiten. Een mobiele fietsenmaker komt dan naar je toe als er iets mankeert aan je fiets. Als het probleem niet gelijk opgelost kan worden, dan word je naar je werk of huis gebracht. Zo’n pechabonnement kost ongeveer €35 per jaar.

Gemiddeld kom je op een onderhoudsbudget van ongeveer €8,35 per maand. Dit is inclusief een jaarlijkse onderhoudsbeurt en de benodigde materialen.

Sloten en accessoires voor de fiets

Een goed slot is essentieel om diefstal te voorkomen. Naast het standaardslot dat op je fiets zit, is het verstandig om een extra kettingslot aan te schaffen. Daarnaast zijn accessoires zoals fietstassen en regenkleding handig om te hebben. Met goede kleding fiets je ook met slecht weer veilig en comfortabel. In een waterdichte fietstas vervoer je makkelijk je boodschappen of werkspullen. In totaal kun je rekenen op ongeveer €300 voor deze extra's, wat neerkomt op €5 per maand over een periode van vijf jaar.

Fietsverzekering

Bij het aanschaffen van een nieuwe fiets is het verstandig om een fietsverzekering te overwegen. Vooral als je een wat duurdere fiets koopt. Je bent dan beter beschermd tegen diefstal en pech. Let goed op de voorwaarden, want soms kun je een verzekering voordelig combineren met pechhulp en regelmatig onderhoud. De kosten voor een fietsverzekering liggen tussen de €80 en €120 per jaar. Gemiddeld komt dit neer op €8,35 per maand.

Afschrijvingskosten

Elk product, ook auto’s en fietsen, heeft afschrijvingskosten. Je bezit wordt namelijk minder waard naarmate je er langer mee rijdt en de fiets ouder wordt. Als je uitgaat van een afschrijving van maximaal 20% per jaar, dan is een fiets van €1000 na een jaar nog €800 waard. Per maand kost de afschrijving dus ongeveer €16,60.

Totale kosten van een gewone fiets

Tel je al deze kosten bij elkaar op, dan kom je uit op een maandelijks bedrag van ongeveer €38,30 per maand voor een periode van vijf jaar. Voor dat bedrag rijd je op een nieuwe, comfortabele en goed verzekerde fiets. Ter vergelijking: een e-bike kost je gemiddeld €55 per maand.

Een gewone fiets of een e-bike is een stuk goedkoper dan autorijden. Dat kost gemiddeld €366 per maand exclusief brandstof. Afhankelijk van de brandstofprijs en hoeveel je rijdt ben je hier per maand zo’n €100 tot €150 extra aan kwijt. Het is duidelijk dat een gewone fiets een voordelige keuze is voor dagelijks gebruik, zeker in vergelijking met de kosten van een auto.

Gratis een fiets proberen

Of je nu kiest voor een e-bike of een gewone fiets, beide hebben tal van voordelen op het gebied van gezondheid, milieu en kosten. Welk type fiets het beste bij je past, hangt af van je eigen behoeften en rijgedrag. Zuid-Holland Bereikbaar biedt regelmatig acties aan waarbij je gratis kunt uitproberen of de (elektrische) fiets iets is voor jouw reis. Ook kun je vaak met korting deelfietsen uitproberen. Is er op dit moment geen actie in jouw regio beschikbaar? Dan kun je meestal bij je lokale fietsenwinkel terecht om verschillende soorten fietsen uit te proberen. Veel fietsplezier!