Endenburg Elektrotechniek: Samen duurzaam elektrificeren

Een bedrijf zonder eigenaar waarbij iedereen een beetje eigenaar is en waarbij de bedrijfsbeslissingen plaatsvinden op basis van het sociocratisch besturingsmodel. Dat is Endenburg Elektrotechniek. “Verduurzaming is het uitgangspunt bij alles wat we doen. We bedenken creatieve en technische oplossingen om voor onze klanten CO2 uitstoot inzichtelijk te maken en positief te beïnvloeden. Ook in ons eigen proces voeren wij continu verbeteringen door om de CO2 uitstoot terug te dringen. En dat wordt gewaardeerd! Zonder verantwoorde, duurzame keuzes is er geen toekomst. Edwin Schreurs is Asset Manager bij Endenburg Elektrotechniek.

Verantwoorde, duurzame keuzes

In 1928 is Endenburg gestart als lampenkappenwinkel in Rotterdam-Kralingen. Daarna werd het een elektrotechnische installatiebedrijf. En hoewel het al sinds 1984 geen familiebedrijf meer is, is het wel een speciaal bedrijf. Schreurs: “We werken sinds de jaren tachtig met de bestuursvorm sociocratie. Die gaat uit van gelijkwaardigheid van individuen. En dat is bij ons ook zo. We zijn een bedrijf zonder eigenaar. De aandelen zitten in een stichting. Eigenlijk zijn we allemaal, van monteur tot directeur, een beetje eigenaar van het bedrijf. Dat zorgt voor een grote betrokkenheid en veel medezeggenschap in onze organisatie. Beslissingen nemen over wat we doen, hoe en waarom, doen we samen, op basis van inspraak. Winst investeren we in het bedrijf en onze mensen. Hierdoor voelt iedereen zich verantwoordelijk, en is succes altijd een teamprestatie.”

Integraal en duurzaam

“Ons motto is Samen duurzaam elektrificeren. Dit doen we door elektrotechnische- en automatiseringsoplossingen te ontwerpen, installeren, beheren en onderhouden in gebouwen en industriële processen. Met hulp van onze partners zijn we constant op zoek naar de beste oplossing. Dat wil zeggen: integraal én duurzaam. Zonder verantwoorde, duurzame keuzes is er geen toekomst.

Ons duurzaamheidsbeleid is voor ons het uitgangspunt bij alles wat we doen. We stimuleren onze medewerkers om creatief en technisch te bedenken hoe de CO2 uitstoot bij onze diensten en producten nog verder omlaag kan. Ook onze opdrachtgevers waarderen het dat we hier aandacht aan besteden. En wij proberen als bedrijf om onze klanten ook weer te stimuleren om duurzaam te werken en hun ecologische voetafdruk te verminderen. Al in 2012 hebben we het milieumanagementsysteem ISO 14001 in onze organisatie doorgevoerd. Hiermee garanderen we niet alleen constante kwaliteit, het is ook een concrete invulling van onze duurzame intenties.”

Partnerschap

Schreurs: “We zijn partner geworden van de Klimaatalliantie omdat we ervaringen willen halen en brengen. Met de CO2 prestatieladder hebben we al veel ervaring opgedaan maar op andere terreinen zijn we nog niet zover. Dan is het fijn als we van elkaar kunnen leren en kennis kunnen delen.

Het kantoorpersoneel kan thuiswerken en zij doen dat ook. Bijvoorbeeld om de dag. In de keuze van het woon-werkverkeer laten we de medewerkers vrij. Zij krijgen een wettelijk toegestane reiskostenvergoeding op basis van afstand in kilometer woon-werk. Het is aan hen hoe zij dat besteden. Gezien de huidige brandstofprijzen kom je er met de auto waarschijnlijk aan tekort, met het ov en met de fiets heb je voldoende of houd je zelfs over. We merken dat kantoormedewerkers, mede vanuit het willen bijdragen aan duurzaamheid, met het ov en de fiets komen.”

Planning op basis van woonadres

“Onze collega’s in de uitvoering kunnen natuurlijk niet thuiswerken, zij gaan met de bedrijfswagens naar de klant. Die bedrijfswagens worden uitgefaseerd, van brandstof naar elektrisch of wellicht waterstof. Van de 30 bedrijfswagens zijn er nu 5 elektrisch. Binnen 5 jaar zijn ze allemaal uitstootvrij. Daarnaast stimuleren we dat medewerkers zoveel mogelijk met elkaar meerijden naar de klant. In de planning houden we bewust rekening met de woonadres van medewerkers. Als je op basis van postcode kijkt naar de locatie van de klus en waar de medewerker woont kan dat veel kilometers en dus veel uitstoot schelen.””

Maak het aantrekkelijk en makkelijk

Het stimuleren van gedragsverandering staat altijd en overal centraal in de manier waarop Arcadis duurzame mobiliteit nastreeft bij haar medewerkers. “Dat doen we op veel verschillende manieren. Maar waar we altijd op proberen te letten, is om het zo aantrekkelijk en makkelijk mogelijk te maken. On plaats van het declareren van losse ov-kaartjes, is er nu de NS Business Card. Dat scheelt een hoop administratie. Ook kijken we naar andere manieren om duurzaam reizen te stimuleren. Denk aan wandelen, fietsen en thuiswerken. Goed voor het omlaag brengen van onze CO2 uitstoot én voor lichaam en geest.”

Om collega’s te stimuleren om meer te wandelen, te fietsen en thuis te werken voegen we een gamification element toe. “We zijn van plan om een gedragsbeloningsprogramma uit te rollen”, vertelt Elske. “Dit programma hebben we eerder met succes aangeboden aan onze leaserijders. Nu gaan we een stap verder door het voor alle collega’s beschikbaar maken, op vrijwillige basis.” In de app wordt je beloond voor duurzaam reisgedrag. Zo spaar je punten voor onder andere spitsmijden, thuiswerken, wandelen en fietsen. Deze punten kun je inwisselen voor kortingen in een duurzame webshop. Zo maken we duurzame reisbewegingen extra leuk.”