Grado Graveertechniek: “E-bikes uitproberen? Waarom niet!”

Met de huidige brandstofprijzen leek het Grado een goed idee iets te doen voor de medewerkers. Toen mede-eigenaar Marcel Benner hoorde van een gratis uitprobeerpool voor e-bikes en e-scooters hapte hij direct toe. Direct na de succesvolle proeftijd schafte Grado zelf twee e-bikes aan, inmiddels zijn het er zelfs drie. “Op de e-bike maak ik mijn hoofd leeg.”

Zorgen voor je medewerkers

In de recreatieruimte van het pand in Spijkenisse hangt een dartboard en er staat een biljarttafel. Bij Grado, een industrieel graveerbedrijf, weten ze hoe ze hun medewerkers in de watten kunnen leggen. “We doen graag iets voor onze medewerkers”, zegt mede-eigenaar Marcel Benner. “We vragen ons af: Waar hebben ze behoefte aan? De mobiliteitsadviseur van Zuid-Holland Bereikbaar vertelde me over een uitprobeerpool, waarin we drie maanden lang gratis de beschikking kregen over een e-bike en een e-scooter. Waarom niet, dacht ik? Het zou onze medewerkers helpen de hoge brandstofprijzen voor het woon-/werkverkeer te minimaliseren.”

Scheelt in de autokosten

Het experiment blijkt een succes. Tijdens de uitprobeerperiode maakten de medewerkers van Grado gretig gebruik van de elektrische vervoermiddelen. “Al snel kwam ter sprake om na de pool twee eigen e-bikes aan te schaffen”, blikt Marcel terug. “Inmiddels hebben we hier zelfs een derde e-bike aan toegevoegd.” Allround medewerker Roy Bodde is enthousiast: “Het scheelt me in de autokosten, dat speelt voor mij zeker een rol. Ik fietste af en toe al naar mijn werk, zo’n vier kilometer van mijn huis, maar met de e-bike gaat dat net even makkelijker. Een beetje miezer houdt me daarbij niet tegen. Ik moest wel even wennen aan de fatbikes, dat zeg ik eerlijk, maar ik ben helemaal om: ze fietsen echt lekker.”

Milieu speelt een rol

Ook Marcel maakt uitbundig gebruik van de e-bikes bij Grado. “’s Avonds fiets ik naar huis, muziekje op, frisse lucht, hoofd in de wind, dan maak ik mijn hoofd even helemaal leeg. Dat gun ik al mijn collega’s. Voor ritjes naar leveranciers in de buurt of voor het halen van een lunch gebruiken we de e-bikes trouwens ook. Het milieu speelt daarbij zeker een rol. Op ons dak liggen zonnepanelen en we hebben onze dieselbus inmiddels vervangen door een elektrische bus. Het gebruik van onze e-bikes past prima bij die gedachten.”

Mobiliteitsadviseur denkt mee

Als bestuurslid van het Bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering roept Marcel collega-bedrijven op om eens na te denken over de mogelijkheid om een uitprobeerpool of ander alternatief aan te bieden aan medewerkers. “De mobiliteitsadviseur denkt mee wat er past bij jouw medewerkers. Je bent dan gelijk op de hoogte van acties en regelingen waar je als werkgever gratis aan mee kunt doen. Ik zeg: doe het gewoon. Het is zo geregeld en je loopt geen enkel risico, want het mobiliteitsadvies is gratis.” Tot slot zijn Marcel en Roy eensgezind in de conclusie: “Als iemand ons vraagt: waarom zou ik gebruik maken van de uitprobeerpool van e-bikes en e-scooters, dan zeg ik altijd: waarom niet?