Hoftijzer: “Duurzaamheid is bij ons geen wassen neus”

“Verduurzamen kan op vele manieren,” zegt Toon Janse directeur Hoftijzer Vastgoedonderhoud en partner binnen de Klimaatalliantie. “Bij iedere innovatie bekijken we of het iets voor ons is. Die omslag in denken is er niet vanaf het begin geweest. Waarom moet ik aan de slag terwijl er over de grens een kolencentrale wordt gebouwd? Maar nu zijn we om. Verduurzamen is prachtig. Je doet het in het hier en nu én voor je kinderen.”

4 manieren om de CO2-uitstoot terug te dringen

Hoftijzer Vastgoedgoedonderhoud is van oudsher een schildersbedrijf dat inmiddels al bijna 140 jaar bestaat. Het dienstenpakket is in de loop der jaren flink uitgebreid: Janse: ”We doen alles wat met de buitenschil van de woning te maken heeft: natuurlijk het schilderen maar ook voeg- en gevelwerk. Met de grootste zorg onderhouden we het bezit van onze opdrachtgevers en daarbij houden we rekening met mens, milieu en planeet.”

Inmiddels heeft Hoftijzer een scala aan duurzame maatregelen genomen. Janse: “Als je naar de gehele bedrijfsvoering kijkt zijn er vier manieren om de CO2-uitstoot terug te dringen: Je kunt energie besparen op je bedrijfsvoering, de vervoermiddelen, de logistiek en met je grondstoffen. Daar waar het kan proberen we op alle fronten een steentje bij te dragen.

Op ons industrieterrein in Schiebroek zijn we koploper in het verduurzamen van energie: er zijn 144 zonnepanelen geplaatst. We vergroenen ons dak en onze gevels en in de buitenruimte zijn we aan het tegelwippen, zoals dat zo mooi heet. Rondom ons eigen pand vervangen we de tegels door struiken en planten.”

Snel en zonder parkeerkosten

“Ook onze mobiliteit is verduurzaamd. De gewone scooters en dieselauto’s hebben we een paar jaar geleden al de deur uitgedaan en daarvoor in de plaats zijn er 10 elektrische VanMoof Fietsen aangeschaft. Ook ons wagenpark is nu elektrisch. Door de veelheid aan zonnepanelen wekken we voldoende energie op om het meeste elektrische vervoer te voorzien van zelfopgewekte stroom.”

“Vanuit onze locatie in Schiebroek rijden we veel naar klanten in het centrum van Rotterdam en de directe omgeving daarvan. Voorafgaand hebben we aan medewerkers gevraagd of ze meer wilden fietsen naar de klant en die animo was er. Als je lekker gaat fietsen ben je niet zo lang onderweg, het is snel, gezond en je hebt geen parkeerkosten,” zegt Janse enthousiast. “Daarom zijn die elektrische fietsen een uitkomst. We hebben aan alle medewerkers gevraagd om bij goed weer minimaal 1 x per week op de fiets naar het werk te komen. En dat gebeurt ook. Daarnaast zijn er ov-kaarten. Een van onze klanten, HaagWonen, is gevestigd in Den Haag. De ov-verbinding daarnaar toe is prima. Dan laat je het wel uit je hoofd om met de auto te gaan. Je staat vast en doet er lang over. We denken nu na over de aanschaf van e-bakfietsen.

Zelf loop ik naar het werk, ik pak de elektrische auto of de fiets. Mijn woon-werkafstand is maar 7 kilometer. Ik start ‘s morgens om 6 uur en dan is het heerlijk om te lopen naar het werk.”

Hippe werkcultuur werkt!

Wat is het geheim van jullie gemotiveerde medewerkers? Janse: “Zoals gezegd peilen we eerst de bereidheid. Onze medewerkers zijn veelal jonge mensen. Die kun je goed bereiken met duurzaamheid en met dat onderwerp ook aan je bedrijf binden. Je ziet daarin de laatste jaren echt een omslag. Een hippe werkcultuur werkt!”

Koffiebonen van de hoek

“Onze materialen, denk vooral aan het kleingoed als kwasten en dergelijke, worden niet meer per stuk verpakt aangeleverd, maar komen los gestort in kratten. Dat scheelt veel verpakkingsmateriaal. Alle benodigde materialen brengen we op de klus, dan kunnen medewerkers gewoon op de fiets naar de klant.”

“Onze koffiebonen halen we op de hoek en dat doen we lopend of met de fiets. Dat scheelt ook allemaal weer autoritten van ons of van de leverancier,” zegt Janse gedreven. “We staan open om alle innovaties op hun waarde te beoordelen. Is het ook iets voor ons? Zo wordt onze werkkleding hergebruikt tot kleden die we weer kunnen gebruiken bij het sauzen van muren om de vloeren te beschermen.”

Wennen

“Ook het koffieafval is een onderwerp. Daar kan je papier van maken. Nu hebben wij zelf te weinig koffieafval maar wellicht kan een van onze buren op het industrieterrein meedoen.”

Werken aan duurzaamheid zit in je DNA? “Werken aan duurzaamheid is prachtig, niet alleen in het hier en nu maar ook voor onze kinderen. Maar het zat niet echt in mijn DNA,” zegt Janse eerlijk. “Ik heb er aan moeten wennen en ik was in het begin ook wel eens sceptisch. Moet ik in duurzaamheid investeren terwijl over de grens een kolencentrale wordt gebouwd? Maar de knop is om: als je zelf niet aan de slag gaat, doet niemand het. Daarom zetten we heel veel concrete stappen. Duurzaamheid is bij ons geen wassen neus.”