Onderwijs casus: Rotterdam Waalhaven

In de ochtendspits is het dringen bij de metrostations Rotterdam Zuidplein en Slinge. Leerlingen zijn massaal onderweg naar het STC College en het Techniek College Rotterdam (TCR) op de RDM Campus (station Waalhaven). Het gevolg? Overvolle bussen. Soms leidt dit zelfs tot onveilige situaties bij het in- en uitstappen. In de middag ontstaat er eenzelfde soort situatie als de studenten weer huiswaarts gaan. Het is dan dringen voor het vervoer richting de stations Zuidplein en Slinge. Een ongewenste situatie die vraagt om een oplossing.

De aanpak

De onderwijsinstellingen STC en TCR, vervoerder RET en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben in 2020 nauw met elkaar samengewerkt om tot een plan van aanpak te komen. Dit resulteerde in een samenwerkingsovereenkomst waarbij alle partijen zich inspannen om studenten veilig van en naar de onderwijsinstellingen te vervoeren.

Het resultaat

De busdienstregeling vanaf de twee metrostations is uitgebreid naar een 10-minutendienst. Daarnaast is er een extra scholierenlijn bijgekomen die rechtstreeks naar de Waalhaven rijdt. De bushalte is aangepast zodat de bussen direct voor het onderwijsgebouw kunnen stoppen en de studenten niet hoeven over te steken. Medewerkers van de onderwijsinstellingen rijden regelmatig mee en staan geregeld bij de uitstaphalte. Zij houden een oogje in het zeil. De onveilige situaties bij het in- en uitstappen zijn dankzij deze aanpassingen afgenomen en studenten reizen nu een stuk comfortabeler naar hun school!