Onderwijs: Vis in het water bij mobiliteitsvraagstukken

Marianne Nobels is voor veel onderwijsinstellingen en vervoerders een bekend gezicht bij Zuid-Holland Bereikbaar. Als adviseur onderwijsaanpak gaat Marianne de uitdaging aan om onderwijsinstellingen in Zuid-Holland goed bereikbaar te maken én te houden. De eerste stap om schoolbestuurders met elkaar te verbinden en met vervoerders in contact te brengen is al gezet. Geen wonder, want Marianne voelt zich als een vis in het water als het gaat om mobiliteitsvraagstukken. Bovendien brengt ze veel ervaring mee vanuit het onderwijs en weet ze als geen ander belangrijke verbindingen te leggen.

Over Marianne

Van oorsprong is Marianne een Zeeuwse. Ze werd geboren in Goes, maar verhuisde al snel naar het Canadese Montreal waar ze tot haar twaalfde woonde. Op deze plek ontstond haar voorliefde voor het stadsleven. Inmiddels woont Marianne al meer dan 40 jaar net buiten de Singel in Utrecht. Vanuit hier werkte ze in steden in alle hoeken van het land; van Maastricht tot Leeuwarden en van Groningen tot Rotterdam. Als we haar vragen wat haar zo aantrekt in het stadsleven antwoordt ze: “Ik hou van de directe mentaliteit waarbij mensen ook de mouwen opstropen; niet lullen, maar poetsen!”

Goedopweg en het ministerie van I&W

Dankzij Marianne’s creatieve en praktische aanpak weet ze complexe vraagstukken vaak slim te vertalen naar een stapsgewijze oplossing. Hoe complexer, hoe beter, zou je bijna zeggen. Bij Goedopweg – een samenwerkingsorganisatie op het gebied van mobiliteit in de regio Utrecht – zette ze de onderwijsaanpak van begin af aan op. Hier behaalde ze mooie successen door alle onderwijsbesturen aan tafel te brengen met vervoerders. “Zo bracht een mystery guest aan het licht dat de bussen en trams naar twee onderwijsinstellingen in Nieuwegein overvol zaten. De vervoerders konden dit oplossen door rustige bussen in de omgeving een extra stop te laten maken. De onderwijsinstellingen communiceerden dit vervolgens naar hun studenten en daarmee was het knelpunt opgelost”, vertelt Marianne trots. Haar talent werd opgemerkt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waarna ze de onderwijsaanpak op landelijk niveau mocht implementeren. Een rapport met de door haar verzamelde data en analyse in alle Nederlandse regio’s werd gepresenteerd aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de minister van Onderwijs.

Business case

Het afgelopen half jaar heeft Marianne de bestuurders van alle onderwijsinstellingen van mbo tot wo in de regio Rotterdam gesproken. “Ze zijn allemaal bereid om mee te werken aan een goede bereikbaarheid”, vertelt Marianne. Om in kaart te brengen waar de knelpunten in het openbaar vervoer zitten, heeft een aantal onderwijsinstellingen de mobiliteitsscan uitgevoerd. “Als we de knelpunten in kaart hebben gebracht, kunnen we met de vervoerders om tafel om een oplossing te vinden.” Marianne kijkt al uit naar de bijeenkomst die ze binnenkort organiseert voor alle onderwijsinstellingen rondom het haventerrein RDM. “Dan bespreken we de resultaten die uit de mobiliteitsscan komen. Daarna kijken we samen met de vervoerders hoe we kunnen zorgen voor een betere bereikbaarheid van de onderwijsinstellingen daar.”

Marianne’s kracht

Met haar positieve mindset en grote dosis energie weet Marianne mensen en organisaties in beweging te brengen. “Ik ben creatief, maar breng ook graag structuur aan in processen en organisaties”, legt Marianne uit. “Dat helpt als je een situatie wil veranderen.” In de afgelopen maanden hebben we Marianne leren kennen als een benaderbare en doelgerichte professional. Een mooie aanwinst voor Zuid-Holland Bereikbaar.

Wil je de bereikbaarheid van onderwijsinstellingen bespreken met Marianne? Of gewoon eens kennismaken? Neem dan contact met haar op.