Severs Breeman: Autobedrijf met aantrekkelijke fietsregeling

Wie appelen vaart, die appelen eet, luidt het gezegde. En dus zullen bij Severs Breeman alle medewerkers wel met de auto reizen. Laat dat nu niet zo zijn. Deze autodealer van BMW en Mini heeft naast een aantrekkelijke leaseregeling voor elektrische auto’s ook een fiscaal gunstige fietsregeling voor hun medewerkers. Directeur Aart Jan Witvliet van Severs Breeman Rotterdam-Zuid vertelt erover.

Witvliet: “We zijn een autodealer in onder andere Rotterdam maar het moederbedrijf van BMW is gevestigd in Duitsland. Daar zijn ze voortdurend bezig met het verduurzamen van de automodellen. En daar plukken wij de vruchten van. Zo komen er steeds meer hybride varianten en ook veel elektrische auto’s op de markt.” Meer dan de helft van alle verkochte BMW’s is al hybride of elektrisch.

In Rotterdam rijdt hybride automatisch elektrisch

“In Rotterdam hebben we al een paar jaar de afspraak met de gemeente dat onze hybride auto’s automatisch overgaan op elektrisch rijden als de auto’s de gemeente grens passeren,” vervolgt Witvliet. Tegelijk leveren we de gemeente data uit onze systemen over de staat van het wegdek en over het verkeersgebruik. Bij de start, drie jaar geleden, waren we daarmee uniek in de wereld. Nu hebben onze collega’s deze afspraken ook met de gemeente Eindhoven, Kopenhagen en in München, waar het hoofdkantoor van BMW is gevestigd. Wanneer je zo met de gemeente Rotterdam bezig bent met verduurzaming van vervoer wil je ook partner worden van het werkgeversnetwerk Duurzame Mobiliteit en andere werkgevers ontmoeten die ook met dit onderwerp bezig zijn.”

Wat vinden jullie klanten van het feit dat ze in de stad elektrisch rijden en niet hybride? Witvliet: “Bij de aanschaf van de auto wordt dit natuurlijk verteld aan de automobilisten. Daarbij kunnen ze het in de My-BMW-app uitzetten. Maar we merken dat de rijders het juist toejuichen en waarderen. Ze vinden het een mooie functie. We merken zelden dat mensen dat in de app uitzetten.”

Aantrekkelijke fiets- en e-autoregeling

“Ook onze medewerkers reizen zoveel mogelijk duurzaam. In Rotterdam-Zuid waar we gevestigd zijn is door OV helaas slecht bereikbaar, dus daar hebben we nu nog geen regeling voor. Voor de medewerkers die geen recht hebben op een leaseauto is er een extra gunstige private lease regeling bij aanschaf van een elektrische auto. Vanuit het bedrijf leggen we er een extra bedrag bij zodat het nog aantrekkelijker wordt om elektrisch te rijden. Daar maken zo’n 15 medewerkers gebruik van. Daarnaast is er voor de fietser een fiscaal voordelige fietsregeling. Daarbij hebben medewerkers 1 keer per 5 jaar recht op een vergoeding van maximaal €500 voor de aanschaf van een fiets en voor accessoires. Van de 100 medewerkers maken 8 medewerkers hiervan gebruik.”

Uit de uitgebreide CO₂ analyse die door Zuid-Holland Bereikbaar voor Severs Breeman is gedaan, is gebleken dat er nog meer fietspotentie is. Het plan van aanpak dat samen met de medewerkers van operaties en HR opgesteld is, bevat dan dus ook veel maatregelen om het fietsen te stimuleren. Denk aan een elektrische deelauto voor inter company ritten overdag (zodat de medewerker wel op de fiets naar het werk kan komen), laadpunten voor elektrische fietsen en (samen) het fietsen naar het werk een week lang uitproberen.

Certificaat Erkend Duurzaam Plus

“Als bedrijf hebben we het Certificaat Erkend Duurzaam Plus ontvangen, onderdeel van de verduurzamingsstrategie van BMW Nederland maar dat is ook onderdeel van het branche brede duurzaamheidsprogramma van de RAI vereniging, BOVAG, FOCWA en STIBA dat wordt uitgevoerd door IvDM (Instituut voor Duurzame Mobiliteit). Wij zijn trots op deze certificering omdat het aangeeft dat we serieus bezig zijn met verduurzaming. Dat start niet alleen met het gebruik van groene stroom, Ledverlichting, isolatie van het pand en het scheiden van afval, maar we bieden bijvoorbeeld ook elektrisch vervangend vervoer aan klanten aan.”