Verkeersschool Koos van der Bilt: “Duurzaamheid is ook goed voor je portemonnee”

Een verkeersschool die al 57 jaar bestaat, die zo duurzaam mogelijk wil opereren, autokilometers wil beperken, die met het personeel lege PET-flessen inzamelt en recyclet om zo autokilometers compenseren en waarvan de helft van de directie zelf niet beschikt over een auto maar met het OV reist. Dat is in een notendop Verkeersschool Koos van der Bilt. De directie, Rajshree en Jacco van der Bilt vertellen wat hen drijft.

Breed pakket diensten

Familiebedrijf Verkeersschool Koos van der Bilt, opgericht door vader Koos, is een organisatie met een breed pakket aan diensten: het is een rijopleiding, een transportopleiding en een beroepsopleiding. Het bedrijf heeft 81 medewerkers en 37 auto’s. Jacco: “We leiden op in de breedste zin van het woord en we zijn er trots op dat we grote klanten als de gemeente Rotterdam en de Douane al jaren tot onze klant mogen rekenen.”

De CO2-uitstoot moet omlaag

Koos van der Bilt is ook partner geworden van het netwerk Duurzame Mobiliteit. “Om als verkeersschool te werken aan verduurzaming ligt misschien niet direct voor de hand,” zegt Jacco. “Toch zijn we er op alle vlakken mee bezig. We zijn ons terdege bewust dat de CO2 uitstoot omlaag moet en ook wij dragen daar ons steentje aan bij.” Rajshree vult aan: “Met duurzaamheid hebben we grote ambities en dat vertalen we naar onze drie pijlers. Zo werken we toe naar: nul verkeersslachtoffers, nul uitsluiting en naar inclusie. Iedereen kan en mag meedoen en naar nul CO2 uitstoot. Om de CO2 uitstoot naar beneden te krijgen hebben we een heel pakket aan maatregelen die we iedere keer zorgvuldig onder de loep nemen. Klopt het nog steeds? Moet het of kan het anders? Daar waar medewerkers thuis kunnen werken gebeurt dat. Dat scheelt kilometers. Een medewerker die ver weg woont, verblijft zelfs doordeweeks in onze bedrijfswoning.”

Leslocatie is waar de mensen zijn

Jacco: “Ook is nagedacht over de theorielessen: werken er veel cursisten op één locatie dan gaat de instructeur daar naar toe. Dat scheelt van iedereen een heleboel ritten. Komen de cursisten overal vandaag dan zorgen we dat de lessen plaatsvinden op een locatie die met het ov goed bereikbaar is. Deze beleidslijn proberen we ook in offertes en aanbestedingen door te voeren. Nog niet elke klant is zover, soms wordt echt verwacht dat we cursisten op locatie ophalen, maar we gaan wel het gesprek erover aan.”

Geen eigen leswagens meer

Natuurlijk nemen we ook ons wagenpark onder de loep. We hebben al auto’s afgestoten. Onze rij instructeurs kunnen logischerwijs niet thuiswerken. Maar ze hoeven niet elke dag een wagen mee naar huis. We hebben onze voertuigen verdeeld over de instructeurs. Niemand heeft meer een eigen leswagen. Dat was in het begin wel lastig en wennen maar zo hebben we vijf wagens minder nodig. Werk je ’s avonds en/of ‘s morgens vroeg dan neem je de leswagen mee naar huis. Anders kom je gewoon met de fiets of het OV naar de zaak. We zijn in 2019 verhuisd naar station Schiedam. Dus ons kantoor is zowel met de trein, de bus en de metro goed bereikbaar. Ik denk dat ik de enige rijschooldirecteur in Nederland ben die geen eigen auto heeft,” zegt Rajshree. “Ik kom met het OV of we carpoolen.”

Vergroenen wagenpark

“Ook zijn we, daar waar het kan, het wagenpark aan het vergroenen. Bij onze kleine auto’s rijden geen diesels meer. Dat zijn allemaal benzine auto’s. We hebben nu twee elektrische lesauto’s. Dat mogen er van ons meer zijn maar daar lopen we tegen een beperking van de wet op. Vanuit de consument is er nu zo’n 18% vraag naar lessen in elektrische auto’s. Dat is nog niet zoveel en het heeft er mee te maken dat je daarna niet meer in een handgeschakelde auto mag rijden. Vroeger was dat 3 jaar maar nu is het permanent. Het zou goed zijn als die automaatcode eraf gaat. Bij vrachtwagens heb je die beperking niet op, dan moet je binnen het examen 10 minuten laten zien dat je het schakelen beheerst. Dat zou bij personenauto’s ook mogelijk moeten zijn,” zegt Jacco.

Aanschaf elektrische wagens

“Hyundai heeft een elektrische auto op de markt gebracht die aanhangwagens kan trekken. Zij zijn de enige met een trekkracht van 1600 kg. Die is gekocht en daarmee zijn we de eerste verkeersschool. Helaas is de levertijd lang maar hij komt er aan en daarmee wordt weer een dieselauto overbodig. Je moet iedere keer goed nadenken en je laten voorlichten. Zo hebben we op de nieuwe elektrische auto kleinere velgen laten zetten. Dat scheelt 70 kilometer in bereikbaarheid. We zouden ook graag elektrische vrachtwagens willen hebben maar die zijn nu nog drie maal zo duur in aanschaf als een diesel vrachtwagen. We gaan het gesprek aan met de gemeente Rotterdam welke mogelijke tegemoetkomingen zij kennen.”

“We zien vier manieren waarop je aan de slag kan met verduurzaming: energiebesparingen, inzet van zonne-energie, inzet van windenergie en inzet groen en regenwater. Dit betekent dat we goed kijken naar onze energieleveranciers, waar halen die hun energie vandaan? Fijn dat er bij de gemeente Rotterdam veel expertise is over allerlei onderwerpen. Zo weten we nu dat een sedumdak voor ons geen goed alternatief is maar zonnepanelen wel. Daarvoor moest eerst een constructietekening worden gemaakt en ook daar ondersteunen ze bij.”

Op naar vijf sterren

Rajshree: “We zijn ook aangesloten bij het Ecostars programma van de gemeente. We hebben nu 4 sterren en we willen naar het hoogste niveau: 5 sterren. De leveringen van onze nieuwe Euro 6 diesel auto’s zijn vertraagd maar zodra die binnen zijn komen we in aanmerking voor de 5e ster. We zijn heel erg resultaatgericht. Voor ondernemers is duurzaamheid winstgevend. Als je goed bezig bent met het milieu, ben je ook goed bezig met je portemonnee.

Vaak maken we samen met de medewerkers van een verandering een challenge. Op 1 januari 2024 worden de plastic en kartonnen koffiebekers verboden maar wij willen dat al in 2023 bereiken. Medewerkers kijken nu overal op markten en ook bij familie waar kopjes over zijn. Die nemen ze mee naar de zaak. Zo hebben we nu een bonte verzameling koffiebekers. Het is een kleine actie maar het creëert wel bewustzijn. Ook hebben we een PET-fles actie. In een onderzoek van de TU Delft las ik dat een PET-fles van 1 liter net zoveel CO2 uitstoot als 1 kilometer rijden. We zamelen nu PET flessen in en recyclen die. Zo hebben we al ruim 342 kilometer gecompenseerd. Iedereen neemt nu overal vandaan PET flessen mee.”

“Als bedrijf willen we graag voorop lopen. Onze leus is: We reageren niet, we creëren! En daarbij willen we zo transparant mogelijk zijn. We merken dat veel collega bedrijven naar ons kijken en ons kopiëren. Dat zien we als een compliment,” zegt Rajshree.