Verkeersbord fietspad

Column: Filevrij en fietsblij

Oorspronkelijk gepubliceerd op 9 augustus 2023

Nu menig Nederlander thuis tijdelijk heeft geruild voor zonnigere oorden, genieten we van de schijnbare rust op de wegen. Maar net als die onverwachte plensbui tijdens een barbecue, wist de storing bij de Hartelbrug onze zomerse dromen ruw te verstoren. En zo wordt pijnlijk duidelijk: de filedraak doet graag een dutje, maar wordt wakker bij de kleinste prikkel. Onderweg zijn in onze regio is nooit saai…

Net als alle vakantievierders is ook de Heinenoordtunnel er sinds afgelopen maandag even tussenuit, tegelijkertijd met de N59. Met als resultaat extra gezelligheid (lees: verkeer) op routes als de N57 en A15. Mocht je nog denken “Nergens last van!”, maak dan je borst maar nat voor eind augustus. Want als de schoolbel weer gaat en de werkweek weer roept, zijn de tunnel en de N59 nog twee weken lang dicht.

In plaats van je aan te sluiten bij de filekaravaan, waarom niet eens een nieuw pad inslaan als het gaat om de keuze voor je vervoersmiddel? Of liever gezegd, een nieuw fietspad! Ik zie de gefronste wenkbrauwen al: “Fietsen? Heb je het weerbericht wel gezien?” 

Vergis je niet. Buiten een geweldige workout (dag sportschool!) is het voorlopig dé manier om files te ontlopen. Onderweg kun je nu ook genieten van de nieuwe ‘Rustpunten’ voor fietsers en wandelaars op Voorne-Putten. Midden in de natuur, geen horeca in zicht, kun je bij zo’n Rustpunt een pitstop maken voor je lege band of e-bikeaccu, dorstige bidon, en tja, die andere dringende zaken (zoals een overvolle blaas).

En voor de ondernemers onder ons een klein ideetje. Stimuleer je team om dat stalen ros uit de schuur te halen. Fittere werknemers, minder parkeerellende en een groen bedrijfsimago. Tel uit je winst! En laten we eerlijk zijn, met al die online meetings kunnen we allemaal meer frisse lucht gebruiken.

Tot ziens op de fietspaden. Oh, en nog een kleine tip. Die regenjas? Onmisbaar. Want, tsja, Nederland...

Ramon Put
Mobiliteitsadviseur Zuid-Holland Bereikbaar

Meer weten over wat de mobiliteitsadviseurs voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Neem contact op!