Column: Geen brug te ver

Oorspronkelijk gepubliceerd op 14 juni 2023

Zit je al met je handen in het haar vanwege de verkeersdrukte? Zet je schrap. De Haringvlietbrug is sinds vrijdag maar liefst acht weken gesloten. Ik hoor je al denken: “Maar ik ga daar nooit overheen...” Vergis je niet! Deze brug is een levensader voor de regio, met normaal meer dan 65.000 dagelijkse voertuigen. Hoewel er een gratis pont is voor langzaam verkeer, zoals fietsers en trekkers, zijn de alternatieven schaars. De filetijgers laten hun klauwen zien op de omleidingsroutes en omliggende wegen. En laten we niet vergeten dat daarna ook de Heinenoordtunnel een maand op slot gaat. We hebben tijdens de meivakantie al een voorproefje gehad van de hinder die dat met zich meebrengt.

Daarom een dringende oproep aan alle werkgevers in Nissewaard: laat je niet overrompelen door de hinder! Hoe gaan jij en jouw medewerkers deze periode doorkomen? Thuiswerken en flexibele werktijden? Topplan! Op de fiets voor korte afstanden? Zeker weten! Het OV omarmen? That’s the spirit! En laten we vooral de spits mijden, zodat we niet als ingeblikte sardientjes in de file staan.

Natuurlijk kan niet elk bedrijf direct schakelen naar thuiswerken, fietsen of OV. Geen paniek. Er is geen magische oplossing. Maar samen met mijn mede-mobiliteitsadviseurs en de logistieke experts van Zuid-Holland Bereikbaar denk ik graag mee over wat er wél kan. Dit maatwerkadvies is helemaal gratis en er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Nieuw beleid voor woon-werkverkeer, optimaliseren van routes, slimme planningssystemen of het delen van (vervoers)middelen en faciliteiten - we hebben genoeg trucs in onze hoge hoed. Oplossingen die duurzaam zijn, geld besparen en de bereikbaarheid verbeteren, ook voor de lange termijn.

Want helaas, we zullen moeten wennen aan hinder en verkeersfrustratie in de regio. Ik kan het niet leuker maken, echt niet. Maar geef me een belletje of stuur een mailtje en wie weet kunnen we het in elk geval een tikkeltje draaglijker maken!

Ramon Put
Mobiliteitsadviseur Zuid-Holland Bereikbaar

Meer weten over wat de mobiliteitsadviseurs voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Neem contact op!