Een bureau met daarop een lunchsalade en bestek en daarnaast staat een opgeklapte laptop aan

Terugblik lunch & Learn webinar: Groen, groener of groenst?

Als werkgever kan je zelf veel doen om te vergroenen, denk aan de zonnepanelen op het bedrijfspand. Samen met je medewerkers kun je natuurlijk veel meer bereiken. Het vraagt een andere manier van denken. Maar dan gaat er een wereld aan mogelijkheden open. Achmea geeft elk medewerker via de WKR een bedrag van €2500 om groene producten aan te schaffen. En via de Groene Overeenkomst worden medewerkers gestimuleerd duurzaam te reizen naar hun vakantieadres, om vrijwilligerswerk te doen of gebruik te maken van een duurzame (pensioen)bank. Een webinar boordevol inspiratie.

Bekijk het webinar terug via video

Mening van deelnemers

Moderator Anna Schouten heet alle aanwezigen van harte welkom bij dit lunch & learn webinar van Zuid-Holland Bereikbaar. Op verzoek gaat het webinar dit keer over een groen beleid. Wat is dat eigenlijk? Gaan bedrijven aan de slag omdat het moet. Bijvoorbeeld door (nieuwe) wetgeving of zijn ze meer gedreven door intrinsieke motivatie? Hoe dan ook: vergroenen staat op de HR-agenda! En daar gaan we het over hebben. Hoe pak je het op? Welke stappen ga je zetten in 2024 en de jaren erna? Hoe zorg je dat het beleid verzilverd wordt? Een hartelijk welkom aan Ad van Zonneveld, beleidsadviseur binnen Team Reward van Achmea en Savannah Koomen van groeneovereenkomst.nl. Zij staan garant voor de nodige inspiratie over dit onderwerp.

Hoe denk jij over..?

Doet jouw organisatie momenteel al aan ‘groene’ arbeidsvoorwaarden?
Ja: 46%
Nee: 54%

Hoe noemen jullie 'groene' arbeidsvoorwaarden?
Groene Voorwaarden: 6%
Duurzame Voorwaarden: 50%
Vitaliteit Voorwaarden: 6%
Milieu Voorwaarden: 44%
Anders:
- Die heten gewoon arbeidsvoorwaarden ;-)
- Bij ons zitten aantal groene arbeidsvoorwaarde in het mobiliteitsbeleid: uitbreiding fietsenplan, stimuleren OV, aanbod deelmobiliteit
- Balans budget

Met welke reden willen jullie Groene Arbeidsvoorwaarden in het bedrijf?
Aantrekkelijk werkgeverschap: 70%
Positieve bedrijfsreputatie: 8%
Kostenbesparing voor werknemers, in deze tijd dat alles duur wordt: 5%
Innovatie en concurrentievoordeel: 6%
Verbeterde productiviteit: 0%
Regelnaleving en risicovermindering: 11%

Het Klimaatbudget

Ad Zonneveld vertelt dat Achmea circa 12.000 medewerkers heeft en bekend is van haar merken: Centraal Beheer, Interpolis en Zilveren Kruis. Achmea heeft als motto Duurzaam samenleven en heeft als visie dat het duurzame waarde wil creëren voor klanten, medewerkers en het bedrijf in de samenleving. Doelen daarbij zijn onder andere:
- 2030: klimaat neutrale bedrijfsvoering
- 2040: klimaat neutrale beleggingen
- 2050: klimaat neutrale verzekeringsportefeuille.

Ook de collega’s wil Achmea een extra stap in de verduurzaming laten zetten. Daarom is het Klimaatbudget ontwikkeld. Het is een budget van €2500 als stimulans om in actie te komen. Want als alle 12.000 medewerkers iets gaan doen, maak je impact. Het is vastgelegd in de CAO.

Het Klimaatbudget is te besteden als de uitgave voldoet aan een aantal voorwaarden. Denk daarbij aan: Energiebesparing, gasloos wonen, minder CO2-uitstoot, vervanging brandstof vervoer en wateropvang. In de praktijk betekent dit een hele waslijst aan mogelijke investeringen: van zonnepanelen, glasisolatie, energiezuinig witgoed tot aan een inductie kookplaat.

Door de aanschaf van duurzame producten word je energieverbruik lager en daardoor je besteedbare inkomen hoger. Samen met Centraal Beheer is een online Klimaatwinkel ingericht met alle mogelijke producten en diensten. In de praktijk werkt dit heel efficiënt. Leveranciers zijn geselecteerd op basis van betrouwbaarheid. Medewerkers krijgen vouchers en die kunnen ze in de winkel besteden. Geen gedoe met declaraties dus. Een klimaatsubsidie (ISDE) via de overheid aanvragen blijft mogelijk.

Tot nu toe is er 3.300 ton CO2 gereduceerd per jaar. 1 ton CO2-uitstoot is vergelijkbaar met 5.800 km rijden met benzineauto. 65% van de medewerkers heeft inmiddels gebruik gemaakt van het Klimaatbudget. Vooral zonnepanelen, aanschaf duurzaam witgoed en allerlei soorten fietsen. Achmea heeft dit gefinancierd via de WKR. Die zat al behoorlijk vol maar er is gekozen om 80% eindheffing te betalen. 

Vraag:
Is de 3300 ton klimaatwinst een reductie van de werknemers of rekent Achmea dit ook als reductie van de footprint van het bedrijf?
We rekenen dit tot nu toe nergens in mee, dan weten we zeker dat het ook niet dubbel wordt geteld.

Vraag:
Is die €2500 eenmalig of jaarlijks herhalend?
Is eenmalig. Wellicht wordt het verlengd in het komende jaar voor nieuwe medewerkers.

Vraag:
Hoe begin je klein, want wij zijn een klein adviesbureau met 175 medewerkers. Dan heb je niet de middelen om dit zo groot aan te pakken.
Wij hebben gekozen voor de winkel. Dat is handig voor grotere aantallen medewerkers. Je kan ook een bedrag ter beschikking stellen aan medewerkers en handmatig via Excel bijhouden welke declaraties er zijn.
Het advies is wel om vooraf aan te geven voor welke producten het bedrag is bedoeld. 

Vraag:
Hadden jullie alle producten die zijn toegestaan van te voren bedacht?
De meeste producten wel. Saneren van een asbestdak hadden we niet bedacht maar mocht via het klimaatbudget opgeruimd worden.

Vraag:
Hoe hebben jullie de vakbonden hiervan kunnen overtuigen? Dit ging wellicht ten koste van een salarisverhoging?
In de CAO heb je een totaal budget. Naast salaris heb je ook opleidingen en andere uitgaven. Het klimaatbudget maakt onderdeel uit van het geheel. Het is een fijne regeling, ook goed voor de mensen die lager zijn ingeschaald. Juist omdat uiteindelijk je netto besteedbaar inkomen hoger wordt. Onze ervaring is dat vakbonden duurzaamheid ook heel belangrijk vinden.

Vraag:
Is deze klimaatwinkel ook voor andere organisaties toegankelijk?
Deze is speciaal ontwikkeld voor Achmea. Maar Centraal Beheer heeft er nog een ontwikkeld voor bedrijven en die is wel beschikbaar. Presentatie Klimaatbudget.

Groeneovereenkomst.nl

Savannah Koomen vertelt dat zij op het idee is gekomen van groeneovereenkomst.nl door een vakantie naar Zuid-Italië. Dat duurde met de trein 2 dagen en het was ook nog duurder dan met het vliegtuig. Daarom ging ze aan de slag met een idee om dit soort duurzame reizen via de werkgever aantrekkelijker te maken.

Ze werkte de Groene Overeenkomst uit voor werkgevers en ging ermee naar een duurzame werkgever maar het antwoord was: Nee! Toen gooide ze het idee om en vroeg aan medewerkers of werkgevers duurzame keuzes moet stimuleren, ook keuzes in de persoonlijke levenssfeer. 93% zei ja! Dat gaf haar een zetje om op die manier door te gaan.

Belangrijk is dat werkgevers op een milde manier van start gaan. Voorbeeld: “Wij vinden duurzaamheid belangrijk. Maar snappen ook dat het niet altijd makkelijk is om groene keuzes te maken. Met deze groene arbeidsvoorwaarden proberen we je een beetje te helpen.”

Voorbeelden van zaken die je in de groene arbeidsvoorwaarden kan opnemen:
- Meer vakantiedagen als je met de fiets, OV of lopend naar je vakantiebestemming gaat. (of niet op vakantie gaat maar thuisblijft).
- Ga je zo op vakantie dan bedraagt het vakantie geld niet 8 maar 8,2% over het bruto jaarsalaris.
- kilometer.
- Het vergoeden van alle reiskosten naar het werk met OV. Met de fiets €0,21. Met de auto €0,10 euro per kilometer.
- Elk jaar een extra vrije dag als je vrijwilligerswerk doet. Of meedoet aan een demonstratie of een klimaatstaking.
- Als je je salaris laat overmaken naar een duurzame bank, plant de werkgever daarvoor bomen.
- Doneer je je bonus (of een deel ervan) aan een goed doel, dan compenseert de werkgever jaarlijks jouw CO2 uitstoot.
- Werkgever regelt elke dag een vegetarische lunch op kantoor.
- Als werkgever zijn we aangesloten bij een groen pensioenfonds, of als dat niet zo is kan je als werkgever melden dat je als pensioendeelnemer mag aankloppen om te vragen of je pensioenfonds wil stoppen met investeren in fossiele bedrijven.
- Werk je thuis en heb je isolerende maatregelen getroffen dan ontvang je een vergoeding van 2 euro per dag.
- Alleen parkeren bij het werk als het reistijdverschil tussen OV en auto vanaf huis groter is dan 35 minuten.
- Je kunt alleen parkeren als je auto niet meer dan 150 gram CO2 p/km uitstoot.

Toen we deze regeling voorlegden wilden 87% van de werknemers de groene overeenkomst. En het duurzame bedrijf dat in het begin Nee zei, zei nu Ja!

Vraag:
Hoe controleer je of medewerkers dan ook daadwerkelijk duurzaam reizen?
Medewerkers praten graag over hun vakantie bij het koffiezetapparaat, daar zit al een deel van de controle. Maar doe het als werkgever vooral op basis van vertrouwen. Een heel controle apparaat hiervoor opzetten is niet nodig. Je kan ook een wedstrijdelement  toevoegen: stuur je favoriete selfie met je duurzame vervoermiddel.

Vraag:
Hoe compenseert de werkgever de CO2 uitstoot?
Daar zijn een aantal platforms voor. Bv. bomen planten of andere manieren om CO2 af te vangen.

Vraag:
Heb je ook een groene overeenkomst die budgetneutraal is? En is dan nog steeds 87% van de werknemers enthousiast?
Budgetneutraal is lastig maar er zijn ook afspraken die weinig impact hebben op het budget, denk aan de vakantiedagen.

Vraag voor Savannah en Ad:
Wat kunnen bedrijven doen om werknemers te bewegen en te helpen om in Europa (voor werk) de trein te nemen in plaats van het vliegtuig? Vaak is het duurder en langzamer.
Ad: je moet het vooral stimuleren in beleid of regelingen. We zijn niet van het verbieden, wel van stimuleren om zo bewustwording te creëren. In het Klimaatbudget zitten ook OV-abonnementen.
Savannah: voor sommige bestemmingen kan je harde keuzes maken. Het is ook een kwestie van gewenning en als het goed bevalt werkt dat ook stimulerend.

Tip: reistijd is ook werktijd, zeker voor zakelijke reizen.

Presentatie Groene Overeenkomst.

De tips van Elske

1.       Probeer de groene arbeidsvoorwaarden in te bedden in het voorwaardenbeleid.

2.       Maak het beleid zo concreet en zo praktisch mogelijk.

3.       Doe het samen met je medewerkers!

Contact

Anna Schouten dankt alle deelnemers voor hun actieve inbreng bij dit webinar. Wil je hier meer over weten? Of zelf aan de slag gaan? Neem contact op met onze adviseurs: info@zuidhollandbereikbaar.nl
Zij kunnen je verder helpen en vragen beantwoorden. Zij weten welke regelingen er zijn, hoe andere werkgevers dat doen en hebben de kennis en tools om je verder te helpen.
Dit webinar werd georganiseerd door Zuid-Holland Bereikbaar: Anna Schouten, Ellery Landheer en Elske van de Fliert (mobiliteitsadviseurs) en Marina Meens (communicatieadviseur).