Themabijeenkomst gegevensverzameling WPM
- Nieuws
Op 1 juli 2024 is de Wet CO₂-reductie werkgebonden personenmobiliteit in werking getreden. Deze wet heeft als doel om de CO₂-uitstoot te verminderen om zo klimaatverandering tegen te gaan. Bijna de helft van de uitstoot door personenmobiliteit komt door woon-werkverkeer en zakelijke mobiliteit (werkgebonden personenmobiliteit). Op 30 juni 2025 moeten alle werkgevers met 100 medewerkers of meer rapporteren hoe hun medewerkers reizen. Specifiek voor de partners van het Werkgeversnetwerk Duurzame Mobiliteit organiseerde Zuid-Holland Bereikbaar een themabijeenkomst over de dataverzameling die moet worden aangeleverd.
Aan te leveren data
Werkgevers hebben grote invloed op het verminderen van CO₂-uitstoot van mobiliteit. Vandaar dat de overheid aan werkgevers vraagt om actie te ondernemen. Per uiterlijk 30 juni van dit jaar moeten werkgevers opgeven hoe medewerkers het afgelopen jaar hebben gereisd. In beginsel alleen van 1 juli t/m 31 december, maar als de data toch voorhanden zijn mag ook over het hele jaar worden gerapporteerd.
Het gaat bij zowel zakelijke reizen als woon-werkverkeer om de volgende gegevens:
· Soort vervoer +
· Aantal kilometers +
· Soort brandstof (De uitstoot berekent de overheid zelf op basis van deze gegevens.)
Zie ook sheet 14 van de presentatie. Daar staat een tabel met de aan te leveren data.
Deze informatie wordt aangeleverd voor alle medewerkers die in loondienst zijn, vanaf 20 uur per week. Verschillende vestigingen die onder één Kamer van Koophandel nummer geregistreerd staan, tellen als één organisatie.
Het aanleveren van de data is, zeker de eerste keer, een lastige klus. Niet alle gegevens zijn op een plek te vinden. Data is onder andere te vinden bij:
· HR
· Leasemaatschappijen
· Wagenparkbeheer
· Facilities
· Mobiliteitsdiensten
· Zakelijke declaraties
Representativiteit van de data
Hoe groter de organisatie, hoe makkelijker het is om representatieve data aan te leveren. Zie sheet 18 van de presentatie. Representativiteit is belangrijk. Dat zal een van de eerste aspecten zijn waarop wordt gecontroleerd. Zorg dat je inzicht krijgt op basis van betrouwbare informatie/data.
Stijging aantal medewerkers
Stel: u heeft al eerder, in 2024, bij medewerkers opgehaald hoe zij reizen maar de organisatie is sindsdien fors gegroeid? Wat dan? Ons advies is om dan de enquête opnieuw uit te zetten. Doe dat wel zoveel mogelijk in dezelfde periode als vorig jaar zodat een goede vergelijking mogelijk is.
Dataverzameling via Zuid-Holland Bereikbaar
De benodigde dataverzameling kan ook via een enquête van ZHB worden uitgevoerd. Dat heeft toegevoegde waarde:
- als organisatie verkrijg je de benodigde data om te voldoen aan de wetgeving,
- inzicht via een dashboard hoe de mobiliteit (zowel woon-werkverkeer als zakelijk) te verduurzamen is. Waar is winst te behalen?
- in het dashboard zie je ook (anoniem) hoe de data van jouw organisatie zich verhoudt tot andere organisaties (benchmark).
Meer weten?
Vragen over de enquête? Over de wetgeving of over het aanleveren van data? Neem contact op met:
Rien van de Knaap