Werkgever Amega zet vol in op fietsende forenzen

Werkgever Amega zet vol in op fietsende forenzen

Amega Groep, groot geworden in de verkoop van auto’s wil mensen onder alle omstandigheden mobiel maken en houden. Dat lukt niet als de files steeds langer worden. Daarom verleidt Amega haar 650 medewerkers op allerlei manieren om de fiets te pakken voor het woon-werk verkeer. En deelt Amega haar ervaringen op dit terrein met andere werkgevers.

Amega is een grote speler op het gebied van mobiliteit met haar wortels in Zuid-Holland Zuid. Het bijna honderd jarige bedrijf telt 33 vestigingen in de regio Drechtsteden, Alblasserwaard, Ridderkerk, Gorinchem en de Hoeksche Waard. Onder de paraplu van Amega vallen autodealerbedrijven van verschillende merken, maar ook schadeherstelbedrijven en een fietsenwinkel.

Mobiel maken en houden
“Mensen onder alle omstandigheden mobiel maken en houden, is onze missie”, vertelt HR-directeur Suzanne Kuiper. “Dat lukt niet als iedereen kiest voor de auto. Daarom bieden wij onze klanten slimme en duurzame mobiliteitsdiensten aan, zoals vervoer op maat en de fiets als vervangend vervoer bij een autoreparatie. Zo ontstaat een mobiliteitsmix die de huidige wegcapaciteit beter benut. Voor onze medewerkers hebben we in 2019 met hulp van de community Samen Bereikbaar, een voorganger van de community Drechtsteden & Alblasserwaard Bereikbaar van Zuid-Holland Bereikbaar, een fietsbeleid ontwikkeld. Het doel: 10% van de medewerkers die in de spits in de file staat, de fiets te laten pakken. We hebben de doelstelling behaald, maar door de voortdurende groei van Amega blijven we dit onderwerp aandacht geven.”

Kilometervergoeding voor fietsers
Amega heeft eerst onderzocht hoeveel medewerkers dicht genoeg bij het werk wonen om de fiets te pakken. Suzanne: “Het blijkt dat medewerkers een gewone fiets pakken als de afstand maximaal 7,5 kilometer enkele reis bedraagt, voor een e-bike is dat 15 kilometer. Op basis daarvan hebben we ons fietsbeleid gemaakt. Wij vergoeden de eerste 10 kilometer van het woon-werk verkeer, mits de medewerker 60% van de tijd die afstand naar het werk fietst. Wie die afstand met de auto aflegt, ontvangt niets. Fietsende collega’s zien deze vergoeding terug op hun loonstrook én worden er ook nog eens fitter van. Daarnaast is het goed voor het milieu, vermindert het files en hoeven deze medewerkers geen parkeerplaats te zoeken. Wij zorgen op onze vestigingen voor goede fietsenstallingen.”

40.000 fietskilometers
Medewerkers declareerden op die manier in 2022 bijna 40.000 fietskilometers, 10% meer dan in 2021 eerder. Voor sommige medewerkers is slecht weer een obstakel om de fiets te pakken. “Niet iedereen heeft zin ook in de winter met de fiets naar te komen. De declaratieregeling is bedoeld voor wie in alle seizoenen fietsend naar het werk komt”, legt Yoram Punt uit. Hij is after sales manager en manager van Groeneveld Fietsen in Zwijndrecht en de autogarages ServiceOnly en zelf een fervent fietser. Naast de declaratieregeling op kilometerbasis, is het voor medewerkers mogelijk een fiets te leasen of met een fietsvoucher voordelig een eigen fiets aan te schaffen.

Elke vestiging een fietsambassadeur
Amega houdt op verschillende manieren de aandacht voor het fietsbeleid levend. Suzanne: “Mobiliteitsambassadeurs promoten het gebruik van de fiets, leggen het beleid uit aan nieuwe medewerkers en houden bij wie met de fiets naar kantoor komt. Elke van onze 33 vestigingen heeft een ambassadeur. Toen we met ons fietsbeleid begonnen, hebben we onderlinge competities georganiseerd: de medewerkers van de afdeling die procentueel de hoogste groei liet zien in afgelegde kilometers per fiets, wonnen een mooie teamprijs.”

‘Kies de fiets’
Ook buiten de onderneming stimuleert Amega het fietsgebruik onder forenzen. Yoram is fietsambassadeur voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. “Ik ben lid van het netwerk ‘Kies de fiets’ met vijftien fietsambassadeurs van diverse werkgevers, waaronder ASML en de politie. We brainstormen hoe we meer medewerkers op de fiets kunnen krijgen en hebben ook met de staatssecretaris onze ideeën gedeeld. De ambitie is 10% van de autoforenzen naar het werk te laten fietsen. We delen ervaringen en proberen elkaar te helpen. Bij een grote deelnemer als de gemeente Rotterdam speelt het vraagstuk hoe je vastlegt dat medewerkers daadwerkelijk met de fiets naar kantoor komen. Bij ons is dat niet het geval, omdat wij relatief kleine vestigingen hebben met elk een fietsambassadeur die het fietsgebruik bijhoudt.”

Ambassadeur in de regio
Amega was ook één van de eerste werkgevers die lid werd van het werkgeversnetwerk van Zuid-Holland Bereikbaar. Het bedrijf is ambassadeur voor de community Drechtsteden & Alblasserwaard Bereikbaar. Suzanne: “We zien het bereikbaarheidsprobleem in de regio. Met ons ambassadeurschap willen we vanuit onze missie een concrete bijdrage leveren aan het terugdringen van de files.”

Ook aansluiten bij de community? Neem contact op met Anna Schouten.