Ondernemersbijeenkomst ter voorbereiding werkzaamheden A15

Onlangs organiseerde ondernemersvereniging Bedrijfskern Hardinxveld-Giessendam een bijeenkomst over de aanstaande projecten in het gebied rond de A15 en in de regio Zuid-Holland. Henk Kolenbrander, onze logistiek adviseur, was te gast en nam de ruim 40 ondernemers en logistieke partijen mee in de aanstaande werkzaamheden in het gebied. Er staat namelijk heel wat op de planning op (en rond) de A15, waar lokale ondernemers hinder van zullen hebben. Wat komt er aan? Wat hoe kun je jezelf het beste voorbereiden?

File- en gebiedsaanpak A15

Het traject tussen Rotterdam en Gorinchem staat al jarenlang in de file top-tien van de ANWB. Om het traject uit de top-tien te krijgen, werkt Zuid-Holland Bereikbaar samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, de provincie Zuid-Holland en Smart Delta Drechtsteden aan een betere spreiding van het verkeer. Dat doen we onder andere in het project ‘Korte Termijn Maatregelen A15’. Kolenbrander: “En daarnaast werken wij met omliggende gemeenten in de gebiedsaanpak Drechtsteden en Alblasserwaard samen, om verkeer meer te spreiden, meer ritten te mijden en dus beter bereikbaar te blijven. Dat laatste is vooral voor ondernemers en logistiek dienstverleners van belang die voor klanten en werknemers goed bereikbaar moeten zijn.”

Ondernemers Hardinxveld-Giessendam

In Hardinxveld-Giessendam is het effect van werkzaamheden en files op de A15 groot: lokale ondernemers hebben meer moeite om hun klanten (tijdig) te bereiken, om zelf bevoorraad te worden en hun werknemers naar de bedrijfslocatie te krijgen. Drie punten die nadelig zijn voor ieder zijn (of haar) business-case. Kolenbrander: “Het antwoord zit hem in het handelingsperspectief voor ondernemers: de file en werkzaamheden zijn deels een gegeven, dus hoe ga je er mee om?” Met andere woorden: wat kun jij doen om de files te beperken, minder hinder van werkzaamheden te ervaren en dus onder de streep beter bereikbaar te blijven? Waar liggen kansen voor jouw onderneming? Kolenbrander ging tijdens de bijeenkomst in op die vragen. Ook besprak hij de aankomende werkzaamheden in het gebied, zoals het groot onderhoud aan de A15 in juli ‘24, maar ook de renovatie Heinenoordtunnel verderop en de A16 bij Rotterdam, want ook die werkzaamheden geven meer druk op omliggende gebieden.

Logistieke gebiedsaanpak

Als ondernemer kan lijken alsof werkzaamheden jouw bedrijf ‘overkomen’ en waar je je naar moet te schikken. Dat is maar ten dele zo. Kolenbrander zegt erover: “Je kunt als ondernemer, ook in logistiek, flinke stappen zetten die op korte en lange termijn beter voor je business case werken gelet op wat er aan komt. Binnen onze logistieke aanpak richten we ons specifiek op verladers en vervoerders. Samen met hen kijken hoe we de bereikbaarheid en de doorstroming kunnen verbeteren; kennis, data en expertise kunnen delen innovatie en gamechangers kunnen stimuleren. Door transportbewegingen te veranderen, verplaatsen, verduurzamen en te verminderen, kun je vaak efficiënter en kostenbesparend te werk gaan. Er is meer mogelijk dank je soms denkt.”

Was je bij de ondernemersbijeenkomst en wil je graag verder met Henk Kolenbrander in gesprek over wat jouw bedrijf kan doen om zich klaar te stomen voor de toekomst? Of het nu om aanstaande werkzaamheden rond e A15 gaat of breder? Neem dan contact op met Henk Kolenbrander, zijn contactgegevens vind je hier.