Vervangen viaduct Hoofdweg/A16

Hinder voor reizigers rondom de Hoofdweg en de wijken Prinsenland, Kralingen, Terbregge, Hillegersberg of Schiebroek

Het viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam wordt vervangen en dat is een hele klus. De bouwwerkzaamheden duren tot eind 2025. Hoewel er alles aan wordt gedaan om de hinder voor weggebruikers te beperken, zal je overlast en soms ernstige hinder ervaren. Dat is op de A16, rondom de Hoofdweg en in de wijken Prinsenland, Kralingen, Terbregge, Hillegersberg of Schiebroek.
Hieronder vertellen we meer over de werkzaamheden en afsluitingen. Daaronder staat wat je als bewoner, werkgever en logistiek partij kan doen.

Werkzaamheden

De aanpak van Rijkswaterstaat als volgt:
Aan de westzijde van het viaduct wordt een tijdelijke wegverlegging gemaakt zodat het verkeer tijdens de werkzaamheden gebruik kan blijven maken van de A16 richting Dordrecht.
In het voorjaar van 2024 wordt het gehele viaduct gesloopt. Direct daarna wordt een tijdelijke hulpbrug aan de oostzijde geplaatst zodat ook het verkeer op de A16 richting het Terbregseplein kan doorrijden. Daarna start de bouw van het nieuwe viaduct.

Snelwegoprit Prins Alexander vanaf 10 maart, anderhalf jaar dicht

Voor de vervanging van het viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam, legt Rijkswaterstaat een tijdelijke wegverlegging aan. Zo kan het verkeer over de A16 zoveel mogelijk doorrijden tijdens de werkzaamheden. De tijdelijke wegverlegging kruist oprit Rotterdam Prins Alexander (27) richting Dordrecht en zal daarom voor de gehele duur van het slopen en bouwen van het nieuwe viaduct, afgesloten zijn.

Dit betekent dat de oprit van 10 maart 2024 tot half september 2025 dicht is. Autoverkeer uit de omliggende wijken Hillegersberg, Schiebroek, Prins Alexander, Kralingen en Crooswijk kan gebruik maken van oprit Kralingen (26). In de periode 10 maart-28 april wordt de tijdelijke weg aangelegd. Vanaf 29 april wordt de tijdelijke wegverlegging in gebruik genomen.

Overige afsluitingen

Om de wegverlegging op 29 april in gebruik te kunnen nemen, vinden de volgende voorbereidende werkzaamheden en afsluitingen plaats:

Afsluiting Koningsweekend

In het Koningsdagweekend van vrijdagavond 26 april tot en met maandagmorgen 29 april is de A16 tussen het Terbregseplein en afrit 26 Kralingen afgesloten. Er is een omleidingsroute ingesteld via de A4 en de A15.

Afsluiting Hemelvaartweekend

Ook de A16 wordt meerdere keren afgesloten. De grootste afsluiting vindt plaats in het Hemelvaartweekend van 8 mei 2024 t/m 13 mei 2024. De A16 is dan dicht in noordelijke richting tussen de knooppunten Ridderkerk en Terbregseplein. Verkeer wordt omgeleid via de A15 en A4. Andere weekendafsluitingen vinden plaats in april 2024, december 2024 en in augustus en september 2025.

Bekijk ook de animatie over de werkzaamheden en afluitingen

Adviezen voor bewoners, werkgevers en de logistiek

Reiziger

Ben je een vertegenwoordiger van de wijkraden en wil je meer weten over omleidingen en de hinder? Neem dan contact op met Marco Stout.

RWS heeft aan omwonenden een bewonersbrief gestuurd over de werkzaamheden. Zie hieronder bij downloads.

Wil je meer weten over acties en eventuele kortingsregelingen? Kijk alvast op de reizigerspagina. Deze pagina wordt de komende weken verder ingevuld.

Webinar 13 februari terugkijken?

Werkgevers

Ben je als werkgever gevestigd rondom het viaduct in de Hoofdweg of in bovenstaande wijken? Rijden jouw medewerkers nu elke dag over de A16 om op het werk te komen? Is dit de route voor jouw klanten en leveranciers? Neem dan (gratis) contact op met onze mobiliteitsadviseur Ellery Landheer. Zij weet welke omleidingen er zijn voor jouw medewerkers en helpt je om andere, passende alternatieven te organiseren. Ook ondersteunt zij je bij het bereikbaar houden van jouw locatie voor bezoekers, klanten en leveranciers. Neem contact op met Ellery om een afspraak te maken. Je vindt haar op deze pagina.

Logistieke bedrijven

Rijd je als logistiek bedrijf regelmatig over de A16, de Hoofdweg of in een van bovenstaande wijken dan krijg je hoogstwaarschijnlijk te maken met omleidingen en hinder. Neem (gratis) contact op met onze logistiek makelaar Karel van Dijk. Hij weet welke omleidingen er zijn en helpt je met maatwerkadviezen. Kijk hier voor de contactgegevens van Karel en neem contact op.

Blijf geïnformeerd

Zuid-Holland Bereikbaar is bezig met het opzetten van alternatief vervoer en kortingsacties. Blijf deze pagina in de gaten houden. Wilt u als bewoner, medewerker, werkgever of als logistieke partij worden geinformeerd over nieuwe omleidingen, afsluitingen, acties of alternatieven. Meld u dan hier aan.
Blijf op de hoogte van de werkzaamheden en afsluitingen en bekijk de website van Rijkswaterstaat.
Of volg het project op social media @A16Rotterdam.

A16 Rotterdam

Het viaduct dat wordt vervangen sluit aan op het traject van de A16 Rotterdam dat op dit moment wordt aangelegd. De vervanging van het viaduct wordt uitgevoerd door de aannemer die ook de A16 Rotterdam aanlegt en wordt tegelijk met de A16 Rotterdam opengesteld. De A16 Rotterdam is een nieuwe verbinding tussen de A16 bij het Terbregseplein en de A13 bij Rotterdam The Hague Airport. De 11 km lange en energieneutrale rijksweg met Rottemerentunnel verbetert de bereikbaarheid en leefbaarheid in het noordoostelijk deel van Rotterdam, in Lansingerland en in de omliggende regio. De A16 Rotterdam wordt in opdracht van Rijkswaterstaat aangelegd door De Groene Boog, een bouwcombinatie van BESIX, Dura Vermeer, Van Oord en TBI-bedrijven Croonwolter&dros en Mobilis.

Bewonersbrief