“Samen kunnen we de overlast verminderen”

Spijkenisserbrug gaat een maand dicht voor autoverkeer

De Spijkenisserbrug is toe aan noodzakelijk onderhoud, vooral om de veiligheid van de gebruikers te garanderen. Daarom gaat de brug van zaterdag 13 april tot en met 13 mei dicht voor wegverkeer. Overigens blijft de brug wel open voor voetgangers, fietsers en bromfietsers. “Overlast is onvermijdelijk”, zegt wethouder Chris Hottentot van de gemeente Nissewaard, “daarom is mijn pleidooi: laten we de pijn die de overlast veroorzaakt onder elkaar verdelen.”

Op de provinciale weg N492 ligt de Spijkenisserbrug, die de plaatsen Hoogvliet en Spijkenisse verbindt en naast de Hartelbrug doorgang vanaf en toegang biedt tot Spijkenisse. Omdat het asfalt van de brug slijt is versleten en loslaat, ontstaan er voor het verkeer gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld slipgevaar wanneer het regent. Het onderhoud nu, samen met de vervangings- en renovatieopgave die einde dit jaar start, garanderen de veiligheid en bereikbaarheid voor de komende jaren.

Steentje bijdragen

Dat de afsluiting gepaard gaat met de nodige overlast realiseert verantwoordelijk wethouder Chris Hottentot zich maar al te goed. “Niets doen is daarom geen optie. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om die maand door te komen. Vooral voor de weggebruikers die niets te kiezen hebben en afhankelijk zijn van de auto om van en naar Spijkenisse te reizen.”

Vaker thuis werken

De wethouder doelt op de alternatieve reismethodes, oftewel op andere manieren van werken en/of reizen. Binnen het gemeentehuis weten alle ambtenaren, als het aan hem ligt, precies wat ze te doen staat: “We willen uiteraard zelf het goede voorbeeld geven. Dus wanneer je de keuze hebt, gebruik dan de fiets”, start Chris Hottentot zijn pleidooi. “Probeer vergaderingen zo veel mogelijk online te doen en wanneer je toch bij elkaar moet komen, vergader dan niet voor 10.00 uur of na 16.00 uur. Misschien is het mogelijk om wat vaker thuis te werken. Nogmaals, ik weet dat niet iedereen die keuze heeft, maar grijp ‘m als je ‘m wel hebt. Alleen samen kunnen we de overlast verminderen.”

Alleen samen minimaliseren we de hinder

De mogelijke maatregelen om de overlast te minimaliseren gelden wat de wethouder betreft ook voor bedrijven en hun werknemers en klanten. Hottentot: “Het wordt hoe dan ook een vervelende periode, een enorme uitdaging voor heel veel mensen. Het gaat pijn doen, zeker. Het enige wat we kunnen doen is de pijn onder elkaar verdelen. Zoals ik eerder zei: niets doen is geen optie. We moeten het met z’n allen doen en ik heb er het volste vertrouwen in dat we het samen kunnen.” Om de pijn te verzachten, organiseert Zuid-Holland Bereikbaar tal van acties om reizigers te informeren over de afsluiting van de Spijkenisserbrug en andere reisopties makkelijker te maken. Ook zijn er hulpmiddelen voor bedrijven beschikbaar.

Opritten asfalteren en gezamenlijk optrekken

Ook bij de afsluiting van de brug werken Rijkswaterstaat, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Nissewaard prima en nauwgezet samen. Voorbeeld hiervan is dat de Hartelbrug gedurende de maand niet opengaat voor vaarverkeer. Tot tevredenheid van de wethouder: “We hebben bij de voorbereidingen telkens goed gekeken welke andere onderhoudswerkzaamheden we tijdens de afsluiting kunnen uitvoeren. We spraken bijvoorbeeld ook af dat de opritten naar de Spijkenisserbrug tegelijkertijd opnieuw worden geasfalteerd. Zo streven we ernaar de overlast te beperken tot de afsluitingsperiode.”

De Spijkenisserbrug is gesloten vanaf zaterdag 13 april om 22.00 tot en met zaterdag 13 mei om 20.00 uur. Overigens blijft de brug wel open voor voetgangers, fietsers en bromfietsers. Klik hier voor meer informatie over de werkzaamheden, manieren om anders te reizen en leuke acties voor reizigers.