Giant Store Kees van Dijk met twee medewerkers die bij een paar e-bikes in de winkel staan

Tips bij de aankoop van je eerste e-bike

Tegenwoordig zie je steeds meer mensen op een elektrische fiets, ook wel een e-bike genoemd. Een e-bike heeft net zoveel voordelen als een gewone fiets, maar dankzij de trapondersteuning is het aantrekkelijker om regelmatig de fiets te pakken. Zelfs voor wat langere afstanden, tot zo’n 25 kilometer. Maar waar begin je als je er zelf aan denkt om een e-bike te kopen? De keuze is reuze met allerlei modellen, extra’s en prijsklassen. Daarom vroegen we aan e-bike expert Kees van Dijk een aantal tips bij het kopen van je eerste e-bike.

Fietsplezier verkopen

Kees van Dijk zit al zijn hele leven in de fietshandel. Hij nam de zaak over van zijn ouders en werkt sinds zijn tienertijd in de winkel in Spijkenisse. “Het leukste aan mijn werk vind ik mensen echt blij maken met hun aankoop. Ik verkoop fietsplezier!” De belangrijkste tip van Kees voor mensen die nadenken over de aanschaf van een e-bike? “Ik heb een slogan: koop je fiets bij de man die ‘m ook repareren kan. Iedereen kan een e-bike verkopen, maar kan diegene hem ook maken? Vooral als je ermee naar je werk moet reizen, wil je dat je e-bike betrouwbaar is en snel gemaakt wordt als er iets mankeert.”

Online bestellen of naar de showroom?

Een e-bike is een flinke investering: voor een basismodel betaal je zo’n €1500, maar de meeste e-bikes kosten tussen de €2500 en €3500. Je hebt zelfs e-bikes van €10.000. “Het is eigenlijk net als met een auto,” zegt Kees. “Je kunt een Fiat 500 kopen, maar ook een Ferrari. Dat geldt ook voor e-bikes.” Wat voor soort e-bike bij je past, hangt af van je voorkeuren en waar je hem voor gaat gebruiken. Je kunt voor een e-bike dus het beste naar de winkel, zodat je je kunt laten adviseren en zeker weet wat je koopt. Kees: “Bij ons kun je online een afspraak maken en dan ook een proefritje maken.”

De juiste kleding

Een andere tip van Kees is om bij het kopen van een e-bike ook te investeren in regenkleding van hoge kwaliteit. “Mijn moeder zei altijd: we hebben geen slecht weer, alleen slechte kleding.” Met goede regenkleding voorkom je dat je natgeregend wordt en dat je daarom de fiets toch maar laat staan als er een bui is voorspeld. Ook is het belangrijk voor je veiligheid: met reflecterende kleding zorg je dat je bij slecht weer goed zichtbaar blijft op de fiets.

Motivatie om te fietsen

Overstappen naar de fiets als je de auto gewend bent, is iets waar ook de medewerkers van Kees over mee kunnen praten. Zijn collega Alex vertelt: “Vroeger deed ik alles met de auto. Maar ik vond dat eigenlijk niet kunnen als je zelf in een fietswinkel werkt. Sinds ik elke dag fiets, ben ik 20 kilo afgevallen. Ik heb me nog nooit zo fit gevoeld!” Maar zijn gezondheid was niet de enige reden om te kiezen voor de fiets. “Ik kreeg van Kees een fiets van de zaak. Eigenlijk is dát de belangrijkste motivatie geweest om elke dag te gaan fietsen.”

Speciale accessoires voor de e-bike

“Nu ben ik maar alleen,” vertelt Alex. “Dus dan is boodschappen doen ook niet zo’n probleem op de fiets. Dat is natuurlijk anders als je een gezin met kinderen hebt.” Maar ook daar zijn oplossingen voor bedacht. Zo heb je bijvoorbeeld elektrische bakfietsen en bestaan er speciale aanhangers voor de e-bike. Op die manier kun je toch gemakkelijk je kinderen afzetten onderweg naar werk of je boodschappen vervoeren. “Je hebt zelfs karretjes die je kunt loskoppelen van je e-bike. Vervolgens klik je er twee wielen onder en dan is het een kinderwagen!”

Gratis een e-bike proberen

Een e-bike is voor korte ritten een prima alternatief voor de auto met een aantal voordelen. Na een fietsrit heb je gelijk je dagelijkse beweging gehad. Een e-bike heeft geen uitstoot, waardoor het een duurzame manier is om te reizen. Ook is je reistijd betrouwbaarder omdat je geen last hebt van files en andere vertragingen.

Zuid-Holland Bereikbaar biedt regelmatig acties aan waarmee je voor langere tijd gratis een e-bike kunt uitproberen. Is er op dit moment geen probeeractie in jouw omgeving? Dan kun je meestal bij je lokale fietswinkel terecht om een gratis proefrit te maken. Zo kun je zelf ontdekken of een e-bike iets voor jou is.