Wat kost een stilstaande auto?

Nederland kent 8,9 miljoen auto’s. En dat is te merken ook want er zijn veel files en vertragingen. En toch worden de auto’s niet zo veel gebruikt. Uit diverse berekeningen blijkt dat een auto vooral stilstaat: zo’n 95% van de tijd staat een auto geparkeerd (bron: Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid). In deze blog gaan we nader in wat een auto kost en vooral wat hij kost als hij stilstaat. We zetten het op een rij.

Aanschafkosten

We gaan uit van de aanschaf van een nieuwe auto met een gemiddeld aantal kilometers op jaarbasis. Let op: oudere auto’s lijken vaak goedkoper (omdat de aanschafprijs lager is) maar vallen vaak duurder uit, omdat ze minder zuinig rijden en vaker een beurt nodig zullen hebben. We gaan bij de aanschafkosten van de auto uit van €25.000.

Verzekering

Er zijn verschillende opties en dekkingen qua verzekering. Het minimale dat verplicht is, is wettelijke aansprakelijkheid (WA). Een WA-verzekering is de goedkoopste autoverzekering en dekt schade die jij met je auto veroorzaakt aan anderen. Schade aan je eigen auto is niet meeverzekerd. Afhankelijk van de auto moet je denken aan zo’n €50 tot €120 per maand voor een WA-verzekering.

Een autoverzekering kost dus gemiddeld €85 per maand.

Belasting

Naast een verzekering betaal je ook motorrijtuigenbelasting (MRB). Dit geldt voor elk voertuig met een kenteken dat op jouw naam staat. Het tarief van de motorrijtuigenbelasting hangt af van het type brandstof, de emissie (uitstoot CO2 en fijnstof) en het gewicht van het voertuig. De motorrijtuigenbelasting betaal je dan ook niet meer wanneer je je auto verkoopt. Qua kosten ligt dit tussen de €22 en €70 per maand.

Motorrijtuigenbelasting kost dus gemiddeld €50 per maand.

Reparaties

Of je vaak met je auto naar de garage moet, hangt af van de leeftijd en kwaliteit van je auto. Meestal wordt geadviseerd om elke 30.000 kilometer een goede onderhoudsbeurt te laten doen. We gaan uit van circa €600 per jaar.

De onderhoudskosten bedragen gemiddeld €50 per maand.

Andere kosten

Naast de eerder genoemde kosten, zijn er ook nog andere zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het wassen van je auto. Of je dit zelf doet of je auto mee naar de wasstraat neemt, verschilt per persoon.

Extra andere kosten zijn gemiddeld €10 per maand.

Afschrijving

Bij een auto (en trouwens ook bij een fiets of e-bike) kijken we naar de afschrijvingskosten. Ofwel: hoeveel wordt je bezit minder waard naarmate de auto ouder wordt en je er meer mee rijdt. Op een auto passen we de gewone regels voor afschrijving van toe, dus maximaal 20% per jaar. Een auto van €25.000 is dan na een jaar nog maar €20.000 waard.

De afschrijving kost dus per maand gemiddeld €415.

Totale kosten van een auto

Wanneer we al deze kosten optellen, komen we op een totaal van €610 per maand. Dat is nog exclusief de brandstof. Deze rekenen we hier niet mee, omdat die kosten afhangen van het type brandstof en hoeveel je met de auto rijdt. Je kunt er vanuit gaan dat de brandstofkosten gemiddeld minimaal €100 per maand bedragen.

Gemak zonder onnodige kosten

Minimaal €610 per maand voor een auto die 95% van de tijd stilstaat is een behoorlijke kostenpost. Rijd je minder dan 10.000 kilometer per jaar? Dan is autodelen goedkoper. Met een deelauto betaal je alleen voor het gebruik. Dat bespaart kosten en het is ook nog eens een duurzame optie.