Drie witte shuttlebussen op een rij bij een OV-halte in Provincie Zuid-Holland

Collectief vervoer, iets voor jouw bedrijf?

Is je bedrijventerrein slecht bereikbaar met het openbaar vervoer? Is er een tekort aan parkeerplekken? Zijn er veel wegwerkzaamheden in de omgeving die voor verkeersopstoppingen zorgen? Dan is collectief vervoer misschien een oplossing. Ontdek hoe dit zorgt voor minder files en een schoner milieu, terwijl je jouw bedrijf beter bereikbaar maakt voor medewerkers.

Collectief vervoer: wat en waarom?

Collectief vervoer voor medewerkers betekent dat je een gezamenlijke vervoersoplossing biedt in plaats van iedereen apart in een auto. Dat kan bijvoorbeeld een bus zijn die je medewerkers van het station naar je bedrijf brengt. Ideaal voor bedrijven die minder goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer of waar het lastig parkeren is. Je bespaart tot wel 8 auto's met één busje. Collectief vervoer zorgt voor een win-win: je werkt aan klimaatdoelstellingen en vermindert tegelijkertijd hinder door wegwerkzaamheden voor jouw medewerkers.

Carpoolen versus collectief vervoer

Als het gaat om gezamenlijk vervoer, dan denk je waarschijnlijk als eerste aan carpoolen. Carpoolen, waarbij collega's samen rijden, heeft veel voordelen zoals het delen van brandstofkosten en het verminderen van de uitstoot van zakelijk vervoer. Dit kan een geweldige optie zijn voor kleinere groepen medewerkers. Toch heeft collectief vervoer een aantal unieke voordelen ten opzichte van carpoolen. Collectief vervoer kan een meer gestroomlijnde oplossing zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar een grootschaliger vervoersalternatief.

Met collectief vervoer wordt een consistente, betrouwbare service geboden, onafhankelijk van de beschikbaarheid en de agenda's van individuele medewerkers. Bovendien kan een speciaal ingerichte bus of shuttle veel meer medewerkers tegelijk vervoeren dan een gemiddelde personenauto, wat zorgt voor grotere efficiëntie en schaalvoordelen. Bedrijven kunnen daarnaast makkelijker de samenwerking zoeken met transportaanbieders en gemeentes om optimale routes en rittijden af te stemmen.

Gedeelde vervoersoplossing voor bedrijventerreinen

Collectief vervoer op bedrijfsniveau is geen nieuwe innovatie. Maar een collectieve benadering van vervoer kan met name de bereikbaarheid en duurzaamheid van bedrijventerreinen aanzienlijk verbeteren. Bijvoorbeeld wanneer werknemers van verschillende collega-bedrijven op hetzelfde bedrijventerrein, gebruik kunnen maken van hetzelfde collectieve vervoer. Samenwerken met andere bedrijven maakt collectief vervoer ook mogelijk voor kleinere bedrijven en  bedrijven waarbij niet alle medewerkers dagelijks naar de bedrijfslocatie reizen.

Hoe begin je aan collectief vervoer?

Stel, je voelt wel wat voor zo'n collectief vervoersplan. Waar start je dan?

De eerste stap naar collectief vervoer

Ben je een ondernemer in Zuid-Holland en denk je dat collectief vervoer iets voor jouw medewerkers of bedrijventerrein is? De mobiliteitsadviseur denkt gratis met je mee over de mogelijkheden van collectief vervoer voor jouw bedrijf. Ook kan de mobiliteitsadviseur adviseren bij het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek en het opzetten van een pilot. Neem contact op met de mobiliteitsadviseur in jouw gebied en zet de eerste stap naar een duurzame, efficiënte en innovatieve manier van vervoer.