Een vrouw die thuis aan haar bureau aan het thuiswerken en via haar laptop aan een digitaal overleg deelneemt

Hybride werken: de voordelen voor werkgevers

Onze omgeving is voortdurend in ontwikkeling. Ook bedrijven bevinden zich in een dynamisch speelveld. Snel schakelen en en je aanpassen aan de samenleving is essentieel voor het bedrijfsleven. Thuiswerken neemt toe en werken zonder vaste locatie of tijden wordt steeds meer de norm. De middenweg tussen kantoordagen en de thuiswerkdagen is ‘hybride werken’. Het traditionele 9-tot-5-werken op kantoor verschuift naar een combinatie van thuis, op de zaak en op andere plekken werken. Op de huidige arbeidsmarkt verwachten we dat het hybride werken gaat toenemen. Hybride werken biedt namelijk veel voordelen voor werknemers, maar ook voor werkgevers.

Voordelen van hybride werken

Hybride werken heeft veel voordelen voor iedereen. Het is beter voor het milieu, de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers, maar het is ook een stuk voordeliger.

Impact op de regionale bereikbaarheid

Een belangrijke bijkomst van hybride werken is de positieve bijdrage aan de regionale bereikbaarheid. Met minder werknemers die dagelijks in de spitsuren de weg op gaan, neemt de verkeersdrukte af. Dit zorgt voor minder files, kortere reistijden en de infrastructuur wordt minder belast. Ook wordt het makkelijker om buiten de spits te reizen met het openbaar vervoer. In plaats van in de file of een overvolle trein staan, hebben werknemers de mogelijkheid om alvast thuis te beginnen en na de spits naar kantoor te komen. Dit heeft ook nog eens een positief effect op het humeur en de productiviteit van je medewerkers.

Aantrekkelijk blijven als werkgever

De verschuiving naar hybride werken is een voorbeeld van hoe onze manier van werken telkens in verandering is. Het is belangrijk om je hier als werkgever van bewust te zijn en hierop in te spelen. Zo blijf je een aantrekkelijke werkgever, ook voor jongere generaties, en word je niet ingehaald door je omgeving. Aan de slag gaan met hybride werken biedt dus niet alleen maar voordelen op de korte termijn, maar draagt ook bij aan aantrekkelijk werkgeverschap voor de toekomst. Steeds meer werkgevers omarmen het concept van hybride werken en maken langetermijnplannen om het hybride werken steeds meer te integreren in het beleid van de organisatie.

Aan de slag met hybride werken

Meer thuiswerken heeft voordelen voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Werknemers kunnen hun tijd beter indelen en hybride werken heeft een positief effect op de tevredenheid en betrokkenheid. Het zorgt voor meer efficiëntie: je bespaart op reiskosten en andere zaken, terwijl hybride werken ook bij kan dragen aan een hogere productiviteit. Als werkgever laat je bovendien zien dat je een stukje flexibiliteit biedt aan medewerkers en zorg draagt voor een goede werk-privébalans. Daarnaast toon je dat je meegaat met de tijd en moderne manieren van werken omarmt. Dat maakt je weer aantrekkelijker voor potentiële werknemers en jong talent. Tot slot biedt hybride werken kansen voor verduurzaming: je vermindert CO2-uitstoot en maakt het makkelijker voor je werknemers om op andere manieren te reizen, zoals met het openbaar vervoer.

Gratis ondersteuning en advies over hybride werken

Wil je als werkgever meer weten over de opties en mogelijkheden om hybride werken te stimuleren? Neem dan contact op met onze mobiliteitsadviseurs. Zij kunnen inzicht geven in wat hybride werken oplevert voor jouw organisatie en geven kosteloos advies over hoe je je beleid hierop kunt inrichten. Of lees meer in de toolbox voor hybride werken van het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid in samenwerking met TNO. Zo zet je als werkgever samen met je werknemers in op een goede balans tussen werk, privé en duurzame mobiliteit.